Bu Blogda Ara

25 Eylül 2014 Perşembe

Pastırmalı Şerit Pizza




Bizim ailede gelenektir , pazar sabahları kahvaltıda özel bir şeyler yapılır. Bu pazarda kısmetimize pastırmalı şerit pizza düştü . Tarifi Tijen Aktay'dan alınmış olan bu tarif mutfağımda zevkle hazırlandı . Ve pazar kahvaltımızı şenlendirdi .

İşte tarifi :

hamur için :  

700 gr un
280 ml sıcağa yakın süt
20 gr yaş maya yada 1 pk instant kuru maya
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz

içi için : 

100 gr çemensiz pastırma
350 gr dil peyniri
3-4  dal taze kekik

üzeri için :

1 adet yumurta sarısı

Hamur için hazır 2 adet ekmek hamuru da kullanabilirsiniz . Ben yukarıda tarifi verilen hamuru yapmayı tercih ettim . Hamur için öncelikle unu tezgaha alıyoruz ve ortasını havuz şeklinde açıyoruz , havuzun içine sıcağa yakın sütü , şekeri , tuzu ve yaş mayayı koyup 5-10 dakika bekliyoruz . En son havuzun içine yumurtaları kırıp yavaş yavaş hamuru yoğuruyoruz . Hamur hafif ele yapışan bir kıvamda olacak . Hamuru cam bir kaseye alıp üzerini streç film ile kaplıyoruz ve 45-50 dk mayalanmaya bırakıyoruz .
Mayalanmış olan hamurdan mandalina boyutun da bezeler alıp un yardımı ile 2 mm kalınlığında açıyoruz . ( böyle yazınca içimden millet eline cetvel alıp mı  ölçecek diye geçti ama :) başka da bir tarif gelmedi aklıma ne yazık ki ... ) Açtığımız hamurdan  2 parmak kalınlığında şeritler kesip şerit boyunca pastırma , dil peyniri ve taze kekik yerleştiriyoruz. Hazır olan şeridin bir ucundan başlayarak rulo halinde sarıyoruz . Bu ruloyu bizim pizzamızın ortasını oluşturacak ... Oluşan bu rulo parçasını yağlı kağıt ile kapladığımız kelepçeli bir kek kalıbının ortasına yerleştiriyoruz . Tamda aşağıdaki şekilde oluyor görüntü :)




Tüm hamuru şeritler halinde kesip aynı işlemlerden geçiriyoruz . Sadece bu sefer şeritleri ortaya yerleştirdiğimiz rulo parçanın etrafına sarıyoruz . Sonuçta tüm parçalar bittiğinde şerit pizza resimdeki gibi görünecek : )


En son üzerine yumurta sarısı sürülüp , Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriliyor . 



Sonuç muhteşem oluyor :) 

Afiyet olsun ... 


Hiç yorum yok: