Bu Blogda Ara

10 Kasım 2014 Pazartesi

Ekşi Maya Tadında Ekmek ...







Ekmek yapmak hep dikkatimi çekmiştir ne dense . Bulduğum her tarifi denemeye , elime geçen her çeşit unu mutlaka ekmek yaparak denemeye çalışırım hep . Ekmek pişen mutfağımı ve fırından yeni çıkmış ekmeği ne izlemeye nede koklamaya doyamıyorum . Bu tarifi okur okumaz kolları sıvadım yapmak için .

İşte tarifi :

3 su bardağı un
1.5 su bardağı ılık su
2 çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı kuru maya

Tüm malzemeler derin kaba alıp  bir çatal yardımı ile tüm malzemeleri güzelce karıştırıyoruz ve kabın üzerini streç film ile kaplayıp daha sonra bir havlu ile kabın çevresini güzelce sarmak gerekiyor ve kabı gözümüzün önünden olmayacak şekilde 16 saat unutuyoruz. Evet evet doğru okudunuz hamura 16 saat dokunmuyoruz :) . Benim gibi 7 aylık doğmuş ve sabırsızlık konusunda bir çok hikayesi olan biri bile dayana bildiyse sizde yapabilirsiniz . Biraz sabır :)
16 saat sonunda mayalanmış olan hamur un serpilmiş tezgaha alınır ve beze haline getirilir. Bu arada hamur oldukça yapışkan oluyor. Bundan dolayı tezgah ve ellerimizi iyice unlamak gerekiyor. Beze haline getirilen hamurun üzerine bir kap kapatılır ve 2 saat daha dinlenmeye bırakılır.
Fırın 210 derecede ısıtılan fırında ekmeğin pişeceği kap yarım saat kadar fırın içinde ısıtılacak . Bu arada önemli bir not ekmeğin pişeceği kap kapaklı olması ve döküm olması şart . 2 saat mayalanma süresi sonunda pişmeye hazır olan hamuru fırın içinde ısıtılmış olan kaba dikkatlice yerleştirip kabın kapağını kapatıyoruz . Bu halde  iken ekmeğimizi 30 dakika boyunca kabın kapağını açmadan pişiriyoruz . 30 dk sonunda fırının derecesini 190 dereceye düşürüp kabın kapağını da açıyoruz ve ekmeği 20 dakika daha fırında pişirmeye devam ediyoruz. Bu sürenin sonunda fırını kapatıp fırın kapağını aralık  bırakarak ekmeği 10 dakika daha fırında bırakıyoruz. Fırın kapağı açılınca mutfağı sanki taş fırında ekmek pişmiş bir fırında  gibi hissettiren kokular dolduruyor.

Resim ile anlatmak gerekirse kısaca aşağıdaki gibi oluyor :)


İşte sonuç :)



Döküm bir tencere yok ise evinizde kapaklı bir borcam da işinizi görecektir. 

Afiyet Olsun :)



Hiç yorum yok: