Bu Blogda Ara

16 Ocak 2015 Cuma

Tiramisu Hemde en İtalyanından :)



Yeni yılın ilk mutfak macerasında şansımıza İtalyan usulü tiramisu çıktı :) Tabi bu duruma bizim ev ahalisi çok sevindi ... 2014' ün son yapılanı olan mascarpone peyniri bu tarifle birlikte değerlendirilmiş oldu . 

Tiramisu genel olarak kek ve labne peyniri  ile yapılsa da aslında kedi dili ve mascarpone peyniri ile yapılan bir italyan tatlısı . İçine rom ya da likör konularak yapılıyor , Dr Otker rom aroması da işinizi görecektir.

Öncelikle kare ya da dikdörtgen bir borcam kalıbı yada dolaba girebilecek bir servis tabağına ihtiyaç var .  Tercihen biraz derin olmasında fayda var :)  Benim kullandığım borcam 28cm x 16cm boyutlarında 8cm derinliğinde  ve kapalı idi . 

İşte tarifimiz  ; 

1  paket Kedi dili bisküvisi  ( ben marketten aldığım Savoiardi kedi dili bisküvisi kullandım )
500 gr mascarpone peyniri 
4 yumurta 
1 tutam tuz 
1 paket vanilya 
5 yemek kaşığı toz şeker
2 kahve fincanı sert espresso kahve 
3 çorba kaşığı kahve likörü 
yeterince kakao ( tatlımızın üzerine serpmek için )

Öncelikle tatlımızın kremasını hazırlamamız gerekiyor . Bunun için yumurtaların sarısı ve beyazlarını iki ayrı kaba almalıyız . Yumurta beyazlarının üzerine bir tutam tuz atıp mikser yardımı ike katılaşana kadar çırpıyoruz. Yumurta sarılarını ise şeker ve vanilya ile birlikte iyice çırpıyoruz . Yaklaşık 10 dakika kadar en üst devirde çırptım ben yumurtaları . Sonra mascarpone peynirini , yumurta sarısını ve yumurta beyazını spatula yardımı ile bir kabta birleştiriyoruz. Burada önemli olan yumurtalarının köpüğünü söndürmeden karıştırmak  . Ve kremamız hazır :) Hazırlanan kremayı dolaba kaldırıyoruz . Ve bisküvilerimizi ıslatacağımız karışımı hazırlamamız gerekiyor .  Bunun için hazırlamış olduğumuz sert espresso kahve ile kahve likörünü karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz .Bu karışımın soğuk olması şart çünkü bisküvileri bu karımla ıslatacağız. Eğer kahveli karışım sıcak olursa bisküviler içinde eriyecektir.


Evet artık tatlımızı birleştirmeye geldi sıra , Borcamın en altına kahveli karışıma batırdığımız kedi dili bisküvilerini diziyoruz . Daha sonra bisküvilerin üzerine hazırladığımız krema ile kaplıyoruz . Aynı şekilde 1 kat daha bisküvi dizip en üste kalan kremayı döküp düzeltiyoruz ve dolaba kaldırıyoruz.




En az yarım gün dolapta dinlenmesi gerekli tatlımızın . Servis yapmadan önce tatlımızın üzerini kakao ile kaplıyoruz  .

Hımmmm tadına doyamayacağınız ve oldukça hafif bir tatlı ,

Afiyet olsun :)


Hiç yorum yok: