Bu Blogda Ara

18 Haziran 2015 Perşembe

Bir Balkan Tatlısı Triliçe :)





Annemin isteği üzerine denemesi yapılan ve beğenilen bir tatlı tarifi ile karşınızdayım bugün :) Anneler için canımız feda değil mi ama :)

Tarifin uzun olduğuna bakmayın denediğinizde seveceğiniz , oldukça hafif bir balkan tatlısı . Yapılması  tarifin uzunluğu kadar zor değil inanın :)

Keki için :

4 yumurta
1.5 çay bardağı şeker
1 su bardağı un
1 silme çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1tutam tuz

Şerbeti için :

3 su bardağı süt
200 ml süt kreması
1 su bardağı şeker

karamel sos için :

235 gr şeker
200 ml  süt kreması
6 yemek kaşığı tereyağı

Yumurtaların sarıları ile beyazlarını birbirinden ayırıp , yumurta beyazlarını 1 tutam tuz ile birlikte çırpmaya başlıyoruz. Yumurtalar çırpılırken şekeri yumurtalara yavaş yavaş ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Çırpma işlemi yumurtalar kar beyaz olana kadar devam edecek. Diğer tarafta un , kabartma tozu ve vanilyayı elek yardımı ile eliyoruz. Çırpma işlemi devam eden yumurtalara teker teker yumurta sarılarını ekleyip 2 dakika da yumurta sarıları ile birlikte çırpmaya devam ediyoruz. En son elemiş olduğumuz unu yumurtalı karışıma ekleyip karışımı 2 dakika daha çırptıktan sonra yağlamış olduğumuz fırın tepsisine düzgünce koyup fırın tepsisini 3-4 defa tezgaha hızlıca vuruyoruz :) Burada amaç kek hamurunun içinde kalan kabarcıkların çıkması ...

Kekimizi önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 40-45 dakika pişiriyoruz. Eğer fırınınız hemen pişiriyor ise süre ve derece ayarlaması yapmanızı öneririm . Çünkü bu tatlının biraz beyaz kalması gerekiyor :)

Kekimizi pişerken biz keki ıslatacağımız şerbeti hazırlayalım mı ? . Bunun için sütü , süt kremasını ve şekeri bir tencereye alıp kaynatıyoruz . Hepsi bu kadar kolay :)

Fırından çıkardığımız keki soğumaya bırakıp , Diğer tarafta karamel sosumuzu hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için şekeri çift tabanlı çelik bir tencereye koyup ocağın altını açıyoruz . Bu aşamada sabırlı olmalı ve şekerin erimesini beklemeliyiz. Şeker eriyince şekerin karamel rengi almasını  bekliyoruz. Sakın şekeri karıştırmaya çalışmayın . Şeker ve sıcaklık bir araya geldiğinde her şey kendi kendine halloluyor :) Karamel rengi almış şekerin içine 6 kaşık erimiş tereyağını ve kremayı ekleyip hızlıca karıştırıyor ve ocağın altını kapatıyoruz . Aman dikkat sıcak olan şeker diğer malzemeleri eklerken sıçrayabilir ...

Veeee sıra tatlıyı birleştirmeye geldi :) Soğuyan kekimizin üzerine sıcak olan süt ve krema karışımını döküp kekin sıvıyı çekmesini bekliyoruz. Ve kekimizi dolapta dinlenmeye bırakıyoruz . Bunun için en az iki saat dolapta soğuması gerekiyor. 




Sıra kek ile sosu birleştirmeye geldi .Kekin üzerine karamel sos eklenip soğuk olarak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun :)

Hiç yorum yok: