Bu Blogda Ara

13 Temmuz 2015 Pazartesi

Salçalı Acılı Yaprak Sarması :)



Yaprak sarması deyince sizin evde de akan sular durur mu ? . Çalışma arkadaşım Asu'dan bu tarif Denemenizi öneririm . Lezzetli bir atıştırmalık oldu :) Atıştırmalık diyorum çünkü masaya gelir gelmez saniyeler içinde tükendi . Masadakilerin genel düşüncesi sarmanın çerez gibi olduğu :) Ramazan ayının bu son günlerinde bayramda misafirlere ne ikram edebilirim düşünceleri aldı herkesi . Belki bir alternatif olabilir :)

İşte Tarifimiz :

2 adet soğan
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı pul biber yada biber salçası
tuz
1 demet taze nane
1 demet maydanoz
2 su bardağı pirinç
yarım su bardağı bulgur
1.5 su bardağı su
Yarım kilo yaprak

salça sosu :

2 kaşık tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
2 kaşık domates salçası
yaklaşık yarım çay bardağı su

Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda iyice pembeleşene kadar kavuruyoruz.Sonra biber salçası ve domates salçasını tencereye ekleyip kavurmaya devam ediyoruz . Rendelenmiş domates , ince kıyılmış nane ve maydanozu  da tencereye ekliyoruz. Tencereye yıkadığımız bulgur ve  pirinçler ile birlikte  baharatları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. En son tencereye 1.5 su bardağı suyu ekleyip pirinçlerin suyu çekmesi için kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Pirinçler çok fazla pişmiş olmayacak sakın su eklemeyin . Tenceremizi ateşten alıp ılımaya bırakıyoruz. Eğer taze yaprak kullanacaksanız , yapraklarınızı kaynamış suyun içine atarak 1-2 dakika kadar haşlamanız  gerekiyor. Eğer salamura yaprak kullanacak iseniz , yapraklarınızı suda bekletmeniz ve tuzunu biraz gidermeniz gerekecek :)
Hazırlamış olduğunuz iç ile yapraklarınızı sarıp tencereye dizin . Tencerenin en altına yapraklardan bir tabaka yapmayı ihmal etmeyin ki sarmalar yanmasın :) sarmaları sararken benim kullandığım kolay sarma yöntemi ile sarabilirsiniz :) Bu yöntemi uygularken ihtiyacınız olan bir kalın bir plastik poşet . Ben buz torbası poşetini kullandım :)
Sarma işlemi bitince tencereye zeytinyağı gezdirip sarmaların üzerini geçmeyecek kadar su ekledikten sonra en üste bir yemek tabağını ters çevirip kapatın . Burada amaç sarmaların açılmasını önlemek ...
Tencerenin içine döktüğümüz su kaynayana kadar harlı ateşte sonra kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika kadar pişiriyoruz.
Diğer tarafta tereyağı ve zeytin yağını bir tencerede kızdırıp salçayı iyice kavuruyoruz. sonra bir miktar su ekleyip sos kıvamına getiriyoruz. Yani akışkan bir kıvamda olması yeterli :)
Bu sarmaları ister sıcak , ister ılık  , isterseniz de soğuk tüketebilirsiniz :)

Afiyet Olsun :)


Hiç yorum yok: