Bu Blogda Ara

14 Eylül 2015 Pazartesi

Paskalya Çöreği




Paskalya çöreği ya çok sevilir ya da hiç sevilmez bir çörek türüdür. Bizim evimizde paskalya çöreği sevenler derneği fahri üyesi sevgilim eşimdir :) Gittiği her yerden alıp geldiği  poşetlerin içinden çıktığında şaşırmayacağım neredeyse tek şeydir paskalya çöreği . Hal böyle olunca da mutfağa girip paskalya çöreği yapmak kaçınılmaz oldu :) Hafta sonu sofrasında değişik bir lezzet olsun derseniz haydi mutfağa :)

Ben yaparken çok keyif aldım , umarım sizlerde sevdikleriniz ile paylaşır ve afiyetle yersiniz :)

işte tarifimiz :

4 su bardağı un
1.5 çay bardağı ılık süt
2 adet yumurta
100 gr eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
1 paket kuru maya

üzeri için ;

 yumurta sarısı
file badem

Tüm kuru malzemeleri bir kabın içinde güzelce karıştırın . Daha sonra tüm sıvı malzemeleri kuru malzemelere ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın . Yoğurma işlemine yaklaşık 10 dakika kadar devam ediyoruz .  Hamurun özelliğinden olsa gerek ne kadar çok yoğurursanız o kadar iyi sonuç alıyorsunuz :) Elde ettiğimiz hamuru derin bir kaba alıp üzerini streç film ile kaplayıp ılık bir yerde yaklaşık 3-3.5 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz :)

Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya bölüp ,  her bir parçayı eşit uzunlukta olacak şekilde rulo haline getiriyoruz . Sıra paskalya çöreğinin geleneksel şeklini vermeye geldi :) Bunun için hazırladığımız ruloları yan yana koyup uçlarını birleştirip saç örgüsü şeklinde örüyoruz . Hepsi bu kadar işte :) Paskalya çöreğini yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine alıp mayalanması için yaklaşık 1 saat kadar daha bekliyoruz. Fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısı sürüp , file badem ile süslüyoruz.



Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok: