Bu Blogda Ara

20 Ocak 2016 Çarşamba

Çikolatalı Tart









Çocuklarla mutfakta bir şeyler yapmaya bayılıyorum . Bu hafta mutfaktaki konuk Yeğenim Elif . Elif hanım ailemize giren 2. torun ve tek kız torun olması sebebi ile kıymetli kuzumuz bizim :)

Hafta sonu bize misafir oldu ve evimize neşe getirdi . Mutfakta sohbet ederken birden yemek kitaplarına bakmak istedi . Bende ona eğer istediğin bir şey olursa mutfakta birlikte yapabileceğimizi söyledim ... Küçük hanım kitaptan çikolata dolgulu tart seçince bizde yapmak kaldı ...

İşte tarifimiz :)

Tart Hamuru :

250 gr un
1 adet büyük boy yumurta
125 gr soğuk tereyağı
60 gr pudra şekeri
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu

çikolata harcı :

240 gr krema
250 gr çikolata ( bitter , beyaz ya da sütlü çikolata )
2 adet yumurta sarısı
1 yumurta
1 paket vanilya
75 gr tereyağı

İşe tart tabanını hazırlamak ile başladık. Bunun için un ve pudra şekerini eleyip ortasını havuz gibi açıyoruz. Soğuk tereyağı bu havuzun içine koyup parmak uçlarımız ile tereyağı un ile iyice karıştırıyoruz. Bu noktada hamuru ıslak kum gibi görünüyor :) Hamurun içine kalan diğer tüm malzemeleri ekleyip iyice yoğurup ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hazır olan hamuru streç film ile kaplayıp dolapta 1 saat dinlendiriyoruz.

Hamur dinlenirken tart dolgusunu hazırlıyoruz . Bunun için süt kremasını bir tencere içinde kaynatıyoruz. Kaynayan kremayı ocaktan alıp içine çikolatayı ekleyip eritiyoruz. Daha sonra tereyağı ekleyip onunda erimesini sağlıyoruz . En son yumurtaları bir kapta çırpıp ( fazla değil ) Krema karışımı içine yumurtaları ekliyoruz. Yumurtaları eklerken kremayı hızlı hızlı karıştırmayı ihmal etmeyin . Karıştırmazsak yumurtaları kremanın sıcaklığı ile pişebilir . Bu istediğimiz bir şey değil :)


Dolapta dinlemiş olan tart hamurunu unladığımız tezgaha alıp merdane yardımı ile kullanacağımız tart kalıbı büyüklüğünde açıyoruz . Merdane yardımı ile hamuru tart kalıbının içine yerleştirip kalıp şeklini almasını sağlıyoruz. Taşan hamurları temizledikten sonra hamurun üzerine çatal yardımı ile delikler açıyoruz . Bu hamurumuzun kabarmasını önleyecek :)


Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 25 dakika pişiriyoruz. Tart hamurunu fırında çıkardığımızda fırının derecesini 120 dereceye düşürüp hamuru 10 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenmiş olan tart tabanının üzerine hazırlamış olduğumuz tart dolgusunu ekleyip tartımızı fırına koyuyoruz. Ve 20 dakika daha pişiriyoruz. Sürenin sonunda tartı fırından çıkarıp iyice soğuduktan sonra servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok: