Bu Blogda Ara

11 Haziran 2016 Cumartesi

Anne tarifli Un Helvası



Hani annelerin bazı özel tarifleri vardır. Yaptıkları zaman şıp diye tutan ve sizi hiç yanıltmayan . Bu tarifte onlardan biri . Evde ne zaman yapılması gerekse hemencecik oluveren sizi hiç utandırmayan bir tarif bu.

tarifte neden ölçü yazdığımı anlatmak gerekirse ; ölçü aslında sizler neyi ölçü olarak kabul ederseniz onu anlatıyor  . Bazen bir kahve fincanı bazen çay bardağı bazen de su bardağı ...

İşte tarifimiz :

1.5 ölçü sıvı yağ
1.5 ölçü tereyağı
5 ölçü un
1 ölçü ceviz yada dolmalık fıstık

şerbeti için :

3 ölçü şeker
2.5 ölçü süt
2.5 ölçü su

Öncelikle yağı bir güzel eritiyoruz ve yağın üzerine unu ekleyip başlıyoruz kavurmaya ... Kavurma işlemi kısık ateşte ve ağı ağır yapılırsa daha bir güzel oluyor helvamız :) Helva ve un karıştıkça sıvılaştığını göreceksiniz . Sakın telaşlanmayın :) Unlu karışımın üzerine şekerli sütü eklediğimizde helvamız toparlanacaktır ...
Diğer tarafta şeker süt ve suyu bir tencereye alıp kaynatıyoruz. Unun kavrulma derecesini kendiniz belirleyebilirsiniz. Yani çok kavrulmuş seviyorsanız un kızarana kadara kavurmaya devam etmelisiniz.Sütlü karışımı unun üzerine dökmeden önce tam bu aşamada eğer ceviz kullanacak isek cevizleri ekliyoruz .  Kavurduğumuz unun üzerine kaynamış olan süt karışımını hızlıca döküp unun sıvıyı emmesini bekliyoruz.  Kısık ateşte unlu karışımı bir kaç defa daha karıştırıp altını kapatıyoruz. Tencerenin üzerini temiz bir havlu ile kapatıp tencerenin kapağını kapatıyoruz ve un helvamızı demlenmeye bırakıyoruz.
İstediğiniz şekilleri verip servis ediyoruz.

Afiyet Olsun :)

Hiç yorum yok: