Bu Blogda Ara

14 Aralık 2016 Çarşamba

Cheesecake :)



Bizde cheesecake deyince akla ilk gelen isim Nadi olur. Gençlik dönemlerimizin vazgeçilmez tatlısı idi :) Yıllardır aradığımızı tadı bu tarif de bulduk aslında . Anlaşılan o ki artık evimizde sık sık cheesecake olacak :)

İşte Tarifimiz :

Tabanı için ;

1 paket eti burçak
5 yemek kaşığı tereyağı

Kreması için ;

4 yumurta
1 büyük paket krem peynir ( 500 gr )
175 gr şeker ( 1 su bardağı )
300 gr yoğurt ( 1,5 su bardağı )
1 tepeleme yemek kaşık un
1 paket vanilya

Sos için;

böğürtlenli sos :

300 gr böğürtlen
3 yemek kaşığı şeker
4 yemek kaşığı su

Çikolatalı sos :

3 su bardağı süt
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı şeker
yarım su bardağı bitter çikolata

erik sosu :

1 kg kırmızı erik
1 su bardağı seker

ilk önce işe kek kalıbımızı hazırlayarak başlayalım mı? . Kek kalıbımız mutlaka kelepçeli bir kalıp olmalı ki kek piştiğinde rahatlıkla keki çıkaralım . Ben bu keki pişirirken kalıbın tabanına yağlı kağıt koyuyorum . Kek piştiğinde yağlı kağıt sayesinde keki kalıptan kolay çıkartabiliyorum .Sonra kelepçeli bir kek kalıbının tabanına yağlı kağıdı koyup kelepçeyi kapatıyoruz. Yağlı kağıt taban ile kelepçe arasına sıkışmış olacak .


Kekin tabanını için bisküvileri mutfak robotunda un haline gelene kadar çekiyoruz. . Un  haline gelmiş olan bisküvilerin üzerine tereyağı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Islak kum görünümünde bir karışım olacak elimizdeki karışım . Kek kalıbına bu karışımı döküp , su bardağının altı ile tabana iyice bastırıp sert bir tabaka oluşturuyoruz. Kek kalıbını dolapta 10-15 dakika dinlendirmek için buzdolabına kaldırıyoruz.

Kek kalıbımız dolapta dinlene dursun , biz kremayı hazırlamaya başlayalım. Bunun için yumurta ve şekeri mikser yardımı şeker eriyene kadar çırpıyoruz .Bu keki fazla çırpmak kekin pişerken çatlamasına sebep oluyor ne yazık ki .Çırpma işlemi şeker eriye kadar olsa yeterli :) Daha sonra sırası ile tüm malzemeleri yumurtalı karışıma ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Pürüzsüz bir hamur olacak elimizdeki. Ben karışımı kek kalıbına koyarken süzgeçten geçirerek koyuyorum . Böylece arada kalan topaklardan da kurtulmuş olursunuz .

Dolaptan çıkardığımız kek kalıbının üzerine hazırladığımız kremayı döküp, kek kalıbının etrafını da alüminyum folyo ile kaplıyoruz. Kek kalıbını fırın tepsisinin ortasına yerleştirmeden önce tezgaha 3-4 defa hızlıca vuruyoruz ki çırpma sırasında oluşan hava kabarcıklarından kurtulalım . Fırın tepsisine 3-4 su bardağı su koyup kek kalıbını da fırın tepsisine yerleştirip  önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 1 saat 30 dakika kadar pişiriyoruz. Lütfen meraklanmayın ve asla fırının kapağını 1 saat den önce açmayın :)

Düşük sıcaklık ve tepsiye koyduğumuz su kekin tamda istediğimiz kıvamda pişmesini sağlayacak :) Sürenin sonunda fırının kapatıp kekimizi fırının içinde soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan keki dolapta 1 gece dinlendirdikten sonra sevdiklerimizle paylaşıyoruz.

Servis ederken istediğiniz bir sosu kullanabilirsiniz . Benim favorim çikolatalı sos , oğlumun favorisi ise böğürtlenli sos .

Çikolatalı Sos için bitter çikolata hariç tüm malzeme listesinde yer alan malzemeleri bir tencereye alıp koyu kıvam alana kadar kaynatmak yeterli olacaktır. En son bitter çikolatayı da ekleyip tencerenin kapağını kapatın, böylece sos kaymak tutmayacaktır.

Böğürtlenli sos için tüm malzemeyi tencereye alıp kısık ateşte sos koyulaşana kadar ara sıra karıştırarak sosu pişiriyoruz.

Erikli sos için ise tüm malzemeyi tencereye alıp , eriklerin suyunu bırakıp sonra çekene kadar kısık ateşte ara sıra karıştırarak eriklerin yumuşamasını bekliyoruz.. Sosu blendırdan geçirip iyice koyulaşmasını sağlıyoruz.

Bakmayın çok karışık olduğuna sonuçtan mutlu olacaksınız .


Afiyet Olsun :)

Hiç yorum yok: