Bu Blogda Ara

11 Ekim 2014 Cumartesi

Ekmek Hemde Ayçiçeği şeklinde : )




Ekmek beni hep cezbeden ve yapmaktan büyük keyif aldığım bir uğraştır.Unun  maya ile buluşması ve ardından hamur oluşması ve pişmesinin ardından mutfağa yayılan o muhteşem koku ...
Bu sefer mutfağımda farklı bir ekmek pişirmek için kolları sıvadım .Bu ekmek görüntü olarak aynı ayçiçeği gibi oluyor . Lezzeti ise anlatılmaz yaşanır ...

Malzeme listesi ise söyle ;
Hamur için :  

700 gr un
280 ml sıcağa yakın süt
20 gr yaş maya yada 1 pk instant kuru maya
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz

Baharatlı sos için :

100 ml zeytinyağı
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı kekik
( farklı baharatlar eklemek isterseniz bu karışımı çeşitlendirebilirsiniz )

Üzeri için ;

1 adet yumurta sarısı
susam
çörekotu

Evetttt bittiğinde sanat eseri kadar güzel olacak bu ekmek için işe öncelikle hamuru hazırlamak ile başlamak gerekiyor. Unu tezgaha eledikten ve ortasını havuz gibi açtıktan sonra kalan tüm malzemeleri unun ortasına açtığımız havuzun içine koyuyoruz . Süt ve maya biraz karışıp maya biraz kabarıncaya kadar yaklaşık 5 dk kadar bekleyip , hamuru yoğurmaya başlıyoruz . Hamur ele çok az yapışan bir hamur olacak . Yoğurduğumuz hamuru bir kapta kabın üzerini streç film ile kaplayarak 45-50 dk kadar mayalanmaya bırakıyoruz .
Hamur mayalanırken diğer tarafta baharatlı sosu hazırlamalıyız . Bunun için malzemelerin tamamını karıştırıyoruz hepsi bu :)
Ve işin eğlenceli kısmı başlıyor ... Mayalanan hamuru tezgaha alıyoruz ve hamuru 3 parçaya bölüyoruz . Parçalar sıra ile büyük , orta ve küçük boyutta olacak . Ben yaparken hamuru 12 eşit parçaya bölüyorum . bu parçalardan 6 tanesini büyük boyut için , 4 tanesini orta boyut için 2 tanesini küçük boyut için kullanıyorum .
Büyük boyut için ayırdığımız hamur parçası ile işe başlamak gerekiyor .Bunun için öncelikle büyük hamur parçasının 5 eşit bezeye bölüyoruz ( aşağıdaki ilk resimde beş eşit parçaya bölünmüş bezeleri görebilirsiniz ) . Her bir beze parçasını düz yemek tabağı boyutunda açıp aralarına baharatlı sos sürerek yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisinin ortasına yerleştiriyoruz.
Kenardan 2 parmak boşluk kalacak şekilde ortadan başlayarak hamura aşağıdaki resimdeki gibi kesikler yapıyoruz . Ve kesilen parçaları dışarı doğru kıvırıp aşağıdaki şekli elde ediyoruz :) Hadii ama vazgeçmek yok , işin yarısını bitirdik :)






Orta boyuttaki hamur parçasını da yine 5 eşit parçaya bölüp her bir parçayı bu sefer pasta tabağı boyutunda açtığımız hamurların arasına baharatlı harçtan sürüp üst üste koymamız gerekiyor.  Hazırladığımız pasta tabağı boyutundaki hamurları çiçeğin ortasına yerleştirip yukarıdaki ikinci resimdeki gibi kesip bu sefer çiçeğin yaprakları aradaki boşluklara gelecek şekilde açıyoruz .





En son kalan küçük boyuttaki 5 adet bezeyi çiçeğin ortasındaki boşluğu dolduracak boyutta( ben kahve fincanı boyutunda açtığımda çiçeğin tam ortasındaki boşluğu doldurabildim ) açıp gene aralarına baharatlı harçtan sürüp bezeleri üst üste koyuyoruz. Hazırlanan hamurlar çiçeğin ortasına yerleştirip , hamurun her tarafına yumurta sarısı sürülmesi gerekiyor.


Çiçeğimizin ortasına çörek otu , yapraklarına da susam ektim . Ve sonuç :)

Hazır olan çöreğimiz tepside 15-20 dk kadar mayalandırıldıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilmesi gerekiyor .
Fırından gelen kokuya ve çıkan şekle dayanabilirseniz eğer ilk sıcaklığının geçmesini beklemek gerekiyor çöreği servis etmek için ...


Afiyet olsun :)







25 Eylül 2014 Perşembe

Pastırmalı Şerit Pizza




Bizim ailede gelenektir , pazar sabahları kahvaltıda özel bir şeyler yapılır. Bu pazarda kısmetimize pastırmalı şerit pizza düştü . Tarifi Tijen Aktay'dan alınmış olan bu tarif mutfağımda zevkle hazırlandı . Ve pazar kahvaltımızı şenlendirdi .

İşte tarifi :

hamur için :  

700 gr un
280 ml sıcağa yakın süt
20 gr yaş maya yada 1 pk instant kuru maya
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz

içi için : 

100 gr çemensiz pastırma
350 gr dil peyniri
3-4  dal taze kekik

üzeri için :

1 adet yumurta sarısı

Hamur için hazır 2 adet ekmek hamuru da kullanabilirsiniz . Ben yukarıda tarifi verilen hamuru yapmayı tercih ettim . Hamur için öncelikle unu tezgaha alıyoruz ve ortasını havuz şeklinde açıyoruz , havuzun içine sıcağa yakın sütü , şekeri , tuzu ve yaş mayayı koyup 5-10 dakika bekliyoruz . En son havuzun içine yumurtaları kırıp yavaş yavaş hamuru yoğuruyoruz . Hamur hafif ele yapışan bir kıvamda olacak . Hamuru cam bir kaseye alıp üzerini streç film ile kaplıyoruz ve 45-50 dk mayalanmaya bırakıyoruz .
Mayalanmış olan hamurdan mandalina boyutun da bezeler alıp un yardımı ile 2 mm kalınlığında açıyoruz . ( böyle yazınca içimden millet eline cetvel alıp mı  ölçecek diye geçti ama :) başka da bir tarif gelmedi aklıma ne yazık ki ... ) Açtığımız hamurdan  2 parmak kalınlığında şeritler kesip şerit boyunca pastırma , dil peyniri ve taze kekik yerleştiriyoruz. Hazır olan şeridin bir ucundan başlayarak rulo halinde sarıyoruz . Bu ruloyu bizim pizzamızın ortasını oluşturacak ... Oluşan bu rulo parçasını yağlı kağıt ile kapladığımız kelepçeli bir kek kalıbının ortasına yerleştiriyoruz . Tamda aşağıdaki şekilde oluyor görüntü :)




Tüm hamuru şeritler halinde kesip aynı işlemlerden geçiriyoruz . Sadece bu sefer şeritleri ortaya yerleştirdiğimiz rulo parçanın etrafına sarıyoruz . Sonuçta tüm parçalar bittiğinde şerit pizza resimdeki gibi görünecek : )


En son üzerine yumurta sarısı sürülüp , Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriliyor . 



Sonuç muhteşem oluyor :) 

Afiyet olsun ... 


24 Eylül 2014 Çarşamba

Son merak kokulu taş ve sabun yapımı ...

Kendimi bildim bileli bir şeylerle uğraşmak beni hep mutlu etmiştir. Huzur bulmanın ve düşüncelerden arınmanın değişik yolları var benim için . Mutfak bunlardan en önemlisi. Şu aralar ise kokulu taş ve sabun yapımı var elimde . Yarın ne olur bilinmez :)

İlk kokulu taş oldu merak ettiğim . İnternetden  edindiğim bilgiler dahilinde edindiğim kalıplarla kendi çabalarımla resimdeki örnekler çıktı ortaya .













Sabun için ise 1 saatlik bir kurs sonucu resimdeki ürünler çıktı ortaya ;



Her iki uğraşta çok ama çok zevkli ... Hayatın bir başka tonu da bu benim için :) 





23 Eylül 2014 Salı

Jeremy ve Barış'ın yoğun istekleri üzerine yapılan marshmallow kremalı Cupcake




Sizlerde benim gibi hafta sonunu mutfakta geçirmekten hoşlananlardan mısınız ?  Mutfak benim tüm duygularımı ifade etme fırsatı bulduğum ve evin içinde en çok vakit geçirdiğim bölüm . Bazen kitap okurken bazen hobilerimle uğraşırken çoğu zamanda yeni tarifler derken buluyorum kendimi mutfakta .
Konuk öğrencimiz Jeremy ve oğlum Barış kafa kafaya verip bu hafta sonunun projesini açıkladılar . Eeeee bana da yapmak kaldı .
Aslına bakarsanız çok zahmetli gibi görünen ancak yapması bir o kadar eğlenceli sonucu ise midelere şenlik bir tarif bu :)
Öncelikle malzeme listesini sıralayayım ;
Ekşi Krema için ( cupcake içinde kullanacağız ) ;
100 gr yoğurt ( dolu dolu 2 çorba kaşığı kadar )
100 ml krema
1 tatlı kaşığı limon suyu
Cupcake için :
140 gr un
100 tereyağ , oda sıcaklığında yumuşamış olacak
170 gr şeker
2 yumurta , oda sıcaklığında ve XL boyutunda olmalı
ekşi krema ( yukarıda tarifi verilen ölçülerde yapılan ekşi kremanın   tamamı )
3 çorba kaşığı kakao
1 çimdik tuz
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
Marshmallow kreması için :
1. tarif malzemeleri : 
3 yumurta beyazı
1 su bardağı pudra şekeri
1 pk vanilya
1/4 çay kaşığı kadar krem tartar ( aktarlardan bulabilirsiniz . yumurta aklarına kıvam kazandırmak için kullanılır . ) yada 1 çay kaşığı limon suyu
2. tarif malzemeleri : 
1 su bardağı süt
1 paket toz krem şanti
1 çorba kaşığı toz jelatin
Çikolata kaplaması için :
100 gr bitter çikolata
Her şeyden önce ekşi kremayı hazırlamakla ise başlamak lazım . Çünkü ekşi krema 1 saat kadar bekledikten sonra kullanıma hazır oluyor . Ekşi kremayı hazırlamak için malzeme listesinde yer alan tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırıyoruz ve oda sıcaklığında 1 saat bekletiyoruz . ve ekşi kremamız kullanıma hazır ...
cupcake hamuru için oda sıcaklığındaki tereyağını mikser ile krema kıvamı alana kadar çırpıp üzerine şekeri ekliyoruz . şeker ve tereyağı bir güzel karışınca teker teker yumurtaları kırıp karıştırmaya devam ediyoruz . Hazırlamış olduğumuz ekşi mayanın tamamını tamda bu sırada karıştırdığımız malzemelerin içine katıyoruz .
Diğer taraftan kuru malzemelerin tamamını bir kapta karıştırıp ,ıslak ve kuru malzemeleri spatula yardımı ile iyice karıştırıyoruz . ve hamuru hazır. muffin kalıplarının yarısına kadar hamurdan koyup önceden ısıtılmış fırında  180 derecede 25- 30 dakika pişiriyoruz . Fırın turba ayarında çalışmayacak


Cupcake pişerken marshmallow kremasının hazırlanması ve dolapta biraz dinlenmesi gerekli :) malzeme listesinde yer alan 2 tariften birini seçmek ve hazırlığa başlamak lazım . 1. tarif için ; kaynamakta olan içi su ile dolu bir tencerenin üzerine büyük bir kase oturtun . Burada önemli nokta kasenin tabanı kaynayan suya değmeyecek . Kasenin içine yumurta beyazlarını ,pudra şekerini ve limon yada krem tartarı gerekli ölçülerde koyup mikser ile 15 dakika çırpın .beyazlaşan ve katılaşmaya başlayan karışımı ocaktan alarak 2-3 dakika çırpın . 2. tarif için  ; toz jelatinin yarım su bardağı sıcak su içinde eritin ve soğumaya bırakın . Diğer taraftan toz krem şanti ile sütü iyice çırpın ve en son soğuyan jelatini karşıma ekleyerek 5 dk daha çırpın .
soğuyan cupcakelerin üzerine hazırlamış olduğunuz marshmallow kremasını sıkma torbası yardımı ile sıkın .



 Üzerine ise benmari usulü ile erittiğiniz  çikolata ile kaplayın .




şimdiden afiyet olsun :)



19 Eylül 2014 Cuma

Eylül ayı heyecanlı başlar ...



Tekrar Merhabalar , tatlı heyecanlarla dolu bir Eylül aynına merhaba dedik ailecek . Uzun zamandır istediğimiz bir can dostu besleme planlarımız oğlum ve benim yapmış olduğu çok stratejik çalışmalar sonucunda gerçek oldu ... Artık bizim de evimizde besleme şansı bulduğumuz bir can dostumuz var :)

Uzun yapılan konuşmalar ve yüzlerce isim arasından oğlumun da ısrarları ile adının Baron olmasına karar verildi . 

Ve karşınızda Baron bey :) 


Şimdilik eve alışma çalışmaları yapıyoruz . Ama hissettiğimi söylememi ister misiniz ? ,  çok ama çok keyifli bir şey bir can dostuna sahip olmak ...


Gelelim ikinci heyecanımıza , bir hafta sonu her zaman ki gibi erken kalkmış ve bilgisayarda yemek tarifleri araştırırken bir reklam dikkatimi çekti . Reklamda yabancı bir öğrenciye ev sahipliği yapmak ister misiniz ? diye soruyordu . Programın adı YFU ( Youth For Understanding ) ve farklı Ülkelerden başvuran öğrencilere 9 ay boyunca evinizde misafir etmeniz için sizi o öğrencilerle tanıştıran ve her sorunuzda yanınızda olan gencecik insanların bulunduğu bir topluluk  . Tesadüfen karşılaştığım bu reklam ve benim bir hızla doldurduğum form ile birlikte öğrenci misafir etmeye aday ailelerden biri oluverdik . Sonraki sürece ise misafir öğrencinin iletişim bilgileri ile bizim bilgilerimizin karşılıklı olarak paylaşılması ve iletişime geçmek kaldı . Mailler yazıldı ve karşılaşma günü göz açıp kapayana kadar geçiverdi .

Bu seneyi bizimle geçirecek öğrencimizle çıktığımız bu macerada umarım mutlu anlar biriktiririz hep birlikte .

Ailemize ve hayatımıza hoş geldin Jeremy .




16 Eylül 2014 Salı

Portakal Şekerlemeli Lorlu Kurabiyeler :)

Lor peyniri benim en sevdiğim peynirlerden biridir aslında ; evde hemencecik yapabileceğim , hiç bir işlemden geçmeyen ve taze taze tüketilen bir peynir . Ne dense hep çok daha yararlı olduğunu düşünürüm lor peynirinin ...

Benim evimde iki tane portakal canavarı var aslında . Bundan dolayıda portakal bizim evde en çok tüketilen meyvelerden biri .Mutfakta tabağın içinde duran portakal kabuğu yığının görünce aklıma portakal şekerlemesi yapmak geldi :)

Portakal şekerlemesi için malzemeler :

4 tane portakalın  kabuğu 
1 su bardağı su 
1 su bardağı şeker 
1 tatlı kaşığı tuz  

Karışık görünse de yapması gerçekten çok zevkli .bir kap içinde portakal kabuklarını üstünü geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşı tuzu ekleyip kabukları içinde 1 gece beklettim . Ertesi gün Portakal kabuğunun beyaz kısımlarını bir bıçak yardımı ile temizledim.
Portakal kabuğunu nasıl doğramak isterseniz ister küp küp , ister jülyen doğrayabilirsiniz . Temizlenmiş ve doğranmış portakal kabuklarını tencereye alıp üstünü geçecek kadar su koyup kaynatıyoruz .Kaynayan portakal kabuklarının suyunu süzüp tekrar 2 defa daha bu işlemi yapıyoruz . En son kaynayan portakalların suyunu süzdüm ve 1 su bardağı su ve 1 su bardağı şekeri portakalların üzerine döktüm ve portakallar suyunu çekene kadar kısık ateşte kaynattım . 
Portakallar suyunu çekince ocağı kapattım ve şekerlemeleri soğumaya bıraktım . 

Evetttt gelelim yaptığımız şekerleme ile lorlu kurabiye yapma işine , önce malzemeler :

  • 250 gr tereyağ veya margarin (oda sıcaklığı),
  • 1 çay bardağı zeytinyağ,
  • bir çay bardağı yoğurt,
  • 1 çay bardağı şeker,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • aldığı kadar un (  hamur yumuşak bir hamur olacak )
  • 250 gr tuzsuz lor peyniri 
  • ve yukarıda tarifi verilen portakal şekerlemesi 
tarifte bahsedilen çay bardağı ölçüsü büyük ajda dedikleri çay bardağından olacak :)

Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp , kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Soğumuş olan portal şekerlemesi ile lor peyniri bir güzel karıştırıp kurabiyeler için iç dolgusunu hazırlıyoruz . Artık işimiz çok kolay ceviz büyüklüğünde hamurları elimizle biraz açıp içine lor peynirli karışımdan koyarak kurabiye topları yapıp yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisine alarlıklı olarak diziyoruz .

önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kurabiyeler pembeleşene kadar pişiriyoruz . Fırının çevresinden ayrılmayın çok hizlı pişiyor kurabiyeler :)




pişen kurabiyeler yoğunca bol miktarda pudra şekeri ile kaplıyoruz. Hepsi bu ...

şimdiden afiyet olsun ...




11 Eylül 2014 Perşembe

Bugün kurabiye yapmak için kolları sıvadım . Oldukça zevkli ve bir o kadar da yorucu bir çalışmadan sonra kurabiyeler sıcacık fırından çıktı ve mutfağı mis gibi kurabiye kokusu sardı :)


Elif'imin doğum günü nedeni ile sınıf arkadaşlarına hazırlandı kurabiyeler ....




Evettttt , kurabiye tarifine gelirsek , işe malzeme listesi ile başlayalım ;

250 gr. oda sıcaklığında tereyağ 
1 yumurta ( küçük boy )
1 su bardağı pudra şekeri 
450 gr. un 
1 çay kaşığı kabartma tozu 
1 çorba kaşığı süt 
gerekirse nişasta ( hamuru toparlamak için )
vanilya 

Unu tezgahın üzerine eliyoruz . Ve ortasını havuz gibi açıyoruz . Un havuzumuzun içine oda sıcaklığındaki tereyağı , pudra şekeri ,kabartma tozu , yumurta ve 1 çorba kaşığı süt eklenerek parmak uçlarımızda tüm malzemeler karıştırılarak hamur haline getiriyoruz . Eğer hamur çok cıvık olduysa ki bu ancak yumurtanın büyüklüğünden kaynaklanacaktır , o zaman azar azar nişasta ekleyerek hamurumuzu toparlıyoruz. 

Hazırlanmış olduğumuzu hamuru streç film ile kaplayarak dolapta 10-15 dk kadar dinlendirmemiz gerekiyor .Aksi taktirde açmak ve şekil vermekte zorlanırsınız . 

Dinlenmiş olan hamur iki yağlı kağıt arasına alınarak merdane yardımı ile 1 cm kalınlığında açılır. Ben büyük bir yuvalak kalıp ve yuvarlak kalıp içini küçük bir yıldız kalıp ile kestim ve yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine dizdim . Hani genelde gezdiğim dükkanlarda kasa önlerinde bir kase içinde sunulan küçük renkli şekerler var ya , o şekerlerden 1 er tane her bir yıldızın içine koydum . Ve kurabiyeleri 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirdim .

Sonuç yukarıdaki gibi fırından çıkan vitray kurabiyeler oldu :) 

Afiyet olsun ....