Bu Blogda Ara

7 Ocak 2015 Çarşamba

Tavuk sarmasını bir de böyle deneyin :)



Mutfağa girdiğimde aslında yapmak istediğim şey tavuk göğsü ile sarma yapmaktı :) İçine patates , havuç ve bezelye koymayı düşündüm . İşin gerçeği evde olan malzemeler bunlardı . Sonra düşündüğümde ıspanak , pırasa yada istediğiniz hangi sebze varsa kullanabileceğimizi düşündüm :)

İşte malzemeler  :

300 gr kadayıf
2 tane tavuk göğsü iyice dövülmüş olacak
istediğiniz sebzeler
kaşar peyniri rendesi
karabiber
tuz
tereyağı

Öncelikle 3 kaşık erimiş tereyağı ile kadayıfları güzelce ovuyoruz . Dövülmüş olan tavukları tuz ve karabiber ile iyice ovuyoruz . Tezgaha kadayıfları serip üzerine baharatladığımız tavuk göğüslerini diziyoruz . Tavuklarının üzerine haşladığımız sebzeleri dizip ,sebzelerin üzerine kaşar peyniri rendesi koyup güzelce rulo yapıyoruz ve fırın tepsisine diziyoruz .


Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz . Tadı nefis , görüntüsü nefis :)



Umarım dener ve sizlerde seversiniz 

2 Ocak 2015 Cuma

İrmik Helvası Ben çok severim :)



Dün kandil sebebi ile tatlı bir telaş vardı evimizde . Kandil aynı zamanda benim oğlumun da doğum günü aslında :) 1998 yılında temmuz ayında tam da benim oğlumun doğduğu gündü Mevlüt Kandili . Bu sene oğlumun  şansına evde irmik helvası pişti . Bakalım sizlerde sevecek misiniz benim tarifi :)

İşte tarifimiz :)

500 gr irmik
300 gr tereyağı
1 lt süt
2 su bardağı şeker
100 gr dolmalık fıstık
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı zencefil
1/2 çay kaşığı toz karanfil

Süt ve şekeri bir tencereye alıp kaynamaya bırakıyoruz . Diğer tarafta tereyağı , dolmalık fıstık ve irmiği ayrı bir tencereye alıp kavurmaya başlıyoruz . Bu işlem biraz uzun sürse de sonucu düşündüğümde vazgeçmeden kavurmaya devam etmek için içimde güç hissediyorum her defasında :) İrmikler altın sarısı rengini aldığında ki bu işlem orta hararetli ocakta yaklaşık yarım saat sürüyor , vanilya , tarçın , zencefil ve toz karanfili ekleyip bir kez daha karıştırdıktan sonra kaynamış olan şekerli süt karışımını irmiklerin üzerine döküyoruz . Bu işlemi yaparken biraz dikkatli olmak gerekiyor çünkü sütü dökerken sıçrama riski var. Bundan dolayı çok ama çok dikkatli olmak gerekiyor . Tüm süt irmikle buluştuğunda ocağın altını yarıma kısıp irmik sütü çekene kadar yavaş yavaş karıştırmaya devam ediyoruz. İrmik helvası sütü iyice çekince tencerenin üstüne temiz bir havlu serip kapağı kapatıyoruz ve helvamızı demlenmeye bırakıyoruz . Demlenme işlemi 15 dakika sürüyor . Ve helvamız servise hazır .

Afiyet Olsun :)

21 Aralık 2014 Pazar

Mascarpone Peyniri Yaptım :)


Tiramisu sever misiniz ? . Gerçeği söylemek gerekirse benim birinci tercihlerimden biridir bu tatlı . Mascarpone peyniri ile tanışına kadar Tiramisu bizim evde hep kek ve labne peyniri ile yapıldı :)
Bu peynir daha çok krem peynir havasında ancak biraz daha yağlı bir peynir . Doğrusu ilk denemede bu kadar başarılı bir sonuç beklemiyordum . Neyse , mascarpone peyniri hazır darısı tiramisu ya diyelim :)

İşte tarifimiz ...

1  lt  sıvı krema
2 çorba kaşığı limon suyu

Nasıl yani sadece bu kadar mı liste dediğinizi duyar gibiyim . Liste az ama iş çok uzun çoookkkk ...
Kremayı tabanı kalın bir tencereye alıyoruz . Ben çelik bir tencere kullandım . Orta ateşte kremayı ısıtmaya başlıyoruz . Krema fokur fokur kaynamamalı aman dikkat :)
Kaynama noktasına gelmeden tencereyi ocaktan alıp içine limon suyunu koyup söyle bir karıştırdıktan sonra tencerenin ağzına bir kağıt havlu serip kapağı kapatıyoruz . Bu durumda 5 dk dinlenmeye bırakıyoruz peynirimizi .
Sürenin sonunda Kremanın biraz koyulaştığını göreceksiniz . Tencereyi ağzı kapalı bir şekilde dolapta bir gece bekletmek ve peyniri dinlendirmek gerekiyor .
Ertesi gün dolaptan çıkardığımız peyniri temiz bir tülbent serdiğimiz süzgece alıp tıpkı yoğurt süzer gibi süzülmeye bırakıyoruz . Buda demek oluyor ki peynir gene dolaba gidiyor :) Süzülmesi için 1 gün dolapta yada serin bir yerde durması yeterli .

Sürenin sonunda yaklaşık 600 gr kadar mascarpone peyniri elde ettim . Bu peynir Tiramusu yapımı dışında kahvaltılarda krem peynir gibi tüketebileceğiniz süt kokulu enfes bir peynir oluyor.

Afiyet olsun :)

12 Aralık 2014 Cuma

Bu kek biraz Islanmış :)



Islak kek sever misiniz ? . Ben çok ama çok severim . Çünkü bana keki yerken hep yaz ayını ve tatili hatırlatır nedense :) Belki de hep yaz ayında ve hep tatil günlerin de yaptığım içindir bu keki .
Bu sefer bir değişiklik yaptım ve misafir öğrencimiz ve oğlumun yoğun isteklerine dayanamayarak kendimi mutfakta buldum .

İşte tarifimiz ...

4 adet oda sıcaklığında yumurta
2 su bardağı şeker
1 + 1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 paket kakao
250 gr eritilmiş tereyağı

Yumurta ve şekeri şeker eriyene kadar mikser yardımı ile iyice karıştırıp un ve kabartma tozu  hariç tüm malzemeleri karıştırıp ( bu arada sütün sadece 1 bardağını hamur içine ekliyoruz ) karışımdan 1 su bardağı kadar pişen kekin üzerine dökmek için ayırıyoruz. Un ve kabartma tozunu da ekledikten sonra yağladığımız kalıba hazırladığımız kek hamurunu döküyoruz. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika kadar pişiriyoruz .1 bardak hamurdan ayırdığımız karışıma 1 bardak süt ekleyip
karıştırdıktan sonra pişen keki bu karışımla ıslatıyoruz . En son üzerine arzı ederseniz hindistan cevizi rendesi ile süslüyoruz .

Afiyet olsun :)


8 Aralık 2014 Pazartesi

Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi





Hafta sonu artık gelenekselleşen yılbaşı kurabiyesi etkinliği vardı . Tüm aile sabahın erken saatlerinden itibaren hazırlamış olduğum kurabiye hamuru ile uğraşmaya başladık. Tarifi çok kolay olan ağzı hava almayan bir kavanozda tazeliğini hiç kaybetmeyen lezzetinden dolayı da oldukça çabuk tüketilen bir kurabiye bu ... Kurabiyemizi adı ZENCEFİLLİ YILBAŞI KURABİYESİ

Kurabiye için :

100 gr oda sıcaklığında tereyağı
325 gr un ...
175 gr şeker
½ paket kabartma tozu
3 tatlı kaşığı toz zencefil
2 çay kaşığı toz karanfil
2 tatlı kaşığı tarçın
2 adet yumurta ( large boyutunda )


Tüm malzemeleri güzelce karıştırıp ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Yumurtanın büyüklüğüne göre yukarıdaki un miktarı az gelebilir. Siz hamurun kıvamını çok sertleştirmeyecek şekilde biraz un ekleyebilirsiniz. Hazırladığımızı hamuru dolapta bir gece bekletiyoruz .
Yapacağımız zaman portakal büyüklüğünde bir parça hamurdan kopartıyoruz . Şimdiden uyarayım hamur dolaptan ilk çıktığında çok sert oluyor . Bu gözünüzü sakın korkutmasın . Hamuru elinizle bastırdıkça yumuşadığını göreceksiniz . Tezgaha ve hamurun üzerine çok çok az un serpip merdane ile incelecek şekilde açıyoruz. Şimdi gelelim püf noktasına eğer hamuru kalın açar ve pişirirseniz içi yumuşak bir kurabiye elde edersiniz. Yok benim gibi ince açıp pişirirseniz çıtır çıtır kurabiyeleriniz olur. Bu konuda tercih sizin . Bu arada kullanmadığınız hamuru dolapta tutmayı unutmayın .


Açtığınız kurabiye hamurundan istediğiniz şekilleri kesip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz. 180C de önceden ısıtılmış fırında 10-15 dk pişiriyoruz .Aslında çok kızarmasına gerek yok kurabiyelerin hafif pembeleşsin yeter .Eve yayılan nefis zencefil ve tarçın kokusu ile birlikte yerken hissettiğiniz karanfil muhteşemmmm …

Her yıl gelenek haline gelen kurabiye etkinliğinde bu sene gene çok güzeldi . Yeğenler ,kardeşler ve annem mutlu bir pazar geçirdik .


umarım denersiniz .... 

Şimdiden afiyet olsun :)

6 Aralık 2014 Cumartesi

Lahana Turşusu





Lahana sizin evinizde de sadece turşu olarak mı tüketiliyor ? . Evimizdeki yemeklerin ne olması gerektiği ile ilgili menü veren sevgili oğlum , lahananın da sadece turşu şeklini seviyor ve yemek masasında sadece turşu halini yiyor  :)

Lahana turşusunu bir de benim gibi biber salçası ile deneyin bakalım .

 İşte tarifi :

1 adet orta boy lahana ( turşu için uygun olacak )
4 yemek kaşığı acı biber salçası
1 kase sarımsak
2 çay bardağı kaya tuzu
2 lt sirke


Lahanayı istediğiniz boyutta parçalayıp bir güzel yıkadıktan sonra biber salçası ile güzelce ovuyoruz . Önemli olan salçasının lahana ile kucaklaşması ve kardeş olması :)
Diğer tarafta sarımsakların kabuklarını soyup , kaya tuzu ve sirkeyi bir kapta iyice karıştırıyoruz. Salça ile ovduğumuz lahanaları kavanoza yerleştirip , sirkeli karışımı da lahanaların üzerine boşaltıyoruz ve güneş almayan serin bir yerde kapağı kapalı şekilde 10 gün dinlendiriyoruz. 10 gün sonunda lahana turşumuz hazır .


Afiyet olsun :)




1 Aralık 2014 Pazartesi

İçinde süpriz var çikolatası :)



 Her şey misafir öğrencimiz jeremy'e ülkesinden gelen kargo ile başladı . İçinden çıkan onlarca çikolata ve şekerlemelerden biri olan REESE'S isimli çikolatayı gören oğlum çıldırdı sanki :) Dakikalar içinde yenip çikolata bittiğinde ise yeniden nasıl alabiliriz diye plan yapan oğlum çareyi bana sormakta buldu :) Ne sorduğunu tahmin edebildiniz mi acaba ? ... Yapılan ufacık bir araştırmadan sonra harika bir tarif elde ettik.

Bizimkiler sevdiler , umarım sizde denersiniz .

işte tarifi :

yer fıstığı kreması : 

200 gr yer fıstığı
2 yemek kasığı pudra şekeri
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı su

Yer fıstıklarını üzerine sıvı yağ gezdirdikten sonra fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Daha sonra kızaran fıstıkları blender alıp üzerine pudra şekeri , tuz , yağ ekleyip güzelce incelene kadar çekiyoruz. Kıvamı için içine su ekleyebilirsiniz . Burada tercih tamamen size kalmış daha iri parçalı yada krema kıvamında olmasına göre blender ile çalışma yapılabilir :) Damak zevkinize göre su , pudra şekeri ve tuzu ayarlamak gene size kalmış :)

Reese's yapmak için ise : 

200 gr çikolata

çikolatayı benmari usulü eritiyoruz . istediğiniz boyutta bir cupcake kağıtlarının altını erimiş çikolata ile doldurup 2 dakika kadar çikolatanın donmasını bekliyoruz . Donmuş olan çikolatanın ortasına hazırlamış olduğumuz yer fıstığı kreması koyup üzerine tekrar çikolata ile kaplıyoruz. Çikolatanın donmasından sonra ev yapımı REESE'S hazır :)

Afiyet olsun :)