Bu Blogda Ara

30 Ocak 2015 Cuma

Kırıntı Keki ... ( Vişneli ve böğürtlenli Crumble )



Yılardır yaptığımız ve artık geleneksel hale gelen site kızları aylık toplantı sırası benimdi bu hafta . Alınan ortak kara ile abur cubur partisi yapmaya karar verdik kızlarla . Bana hep abur cuburu hatırlatan bu kek partimize çok da uygun oldu :) Kızlar çok sevdiler ... Benimde severek yaptığım bu kekin tarifini sizlerle de paylaşmak istedim .

İşte tarif 

Hamur için ; 

175 gr un 
70 gr şeker
70 gr esmer şeker
1/2 çay kaşığı tuz 
125 gr soğuk  tereyağı 
Meyve için 

500 gr vişne 
500 gr böğürtlen 
50 gr toz şeker 
5 gr buğday nişastası 
10 gr limon suyu 

Hamur için gerekli tüm malzemeleri mutfak robotuna alıp kısa aralıklar ile karıştırıyoruz . Hamur kum gibi bir görüntüye sahip olacak .Hamuru isterseniz tart hamuru gibi hazırlayıp rolu halinde streç ile kapladıktan sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz . Dolapta sakladığınız hamuru rende ile kırıntı haline getirmek  ve böyle kullanmak mümkün .
Meyveleri bir kaba alıp şeker nişasta ve limon suyu ile karıştırıyoruz . Bu karışımı bir borcama alıp , ben orta büyüklükte borcam yuvarlak fırın kabı kullandım , önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dk pişiriyoruz. Pişen meyvelerin üzerine hazırlamış olduğumuz kırıntı hamurunu döküp kabımızı tekrar fırına koyuyoruz . Bu halde 15 dakika daha yada üzerindeki hamur kızarana kadar pişiriyoruz. pişen kekimizi ılık olarak servis ediyoruz. 

Yanında dondurma ile oldukça hafif ve lezzetti bir kek oluyor . 

Afiyet olsun  :)

21 Ocak 2015 Çarşamba

Kolay Tiramisu




Söz konusu tiramisu olunca her türlü tarif itina ile denenir. Bu tarifi ilk evlendiğimiz yıllarda yani sene 1997 yılında SOFRA DERGİSİ  inde görmüş ve denemiştim .  Yıllar sonra bu tarifi defterlerimi karıştırırken yeniden bulmuş olmanın sevinci ile yeniden yapmak için kendimi mutfakta buldum :)

İşte tarif ...

Keki için  

5 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Kreması için 

1/2 lt süt
3 çorba kaşığı şeker
1 yumurta
3 çorba kaşığı un
1 kutu labne peyniri
1 paket vanilya

Keki ıslatmak için 

2 su bardağı nescafeli süt

Arzu ederseniz kek yerine hazır pasta tabanı kullanabilirsiniz . Ama bana soracak olursanız keki kendiniz yaptığınızda hem daha sağlıklı hemde çok daha güzel oluyor . Kek için 5 adet yumurtayı şeker ile birlikte iyice çırpıyoruz . sonra kek için gerekli tüm malzemeleri karışım kabına vanilya , un ve kabartma tozu eklenir ve spatula ile karıştırıp pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz. Yağladığımız düz ve yuvarlak kek kalıbına hamuru döküp önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 45 dk pişiriyoruz .
Kekimiz fırında pişerken diğer tarafta kremayı hazırlamaya başlıyoruz. Krema için vanilya ve labne peyniri hariç tüm malzemeleri bir tencereye alıp orta hararetli ocakta muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz . Muhallebi kıvamına gelmiş olan kremamızı ocaktan alıp mikser yardımı ile 5 dk kadar çırpıyoruz . Sonra labne peynirinin suyunu süzüp vanilya ile birlikte peyniri kremamıza katıp mikser yardımı ile 5 dakika daha karıştırıyoruz ve dinlenmesi için dolaba koyuyoruz .

Soğuyan kekimizi ortadan ikiye bölüp 1 bardak nescafeli süt ile ıslatıyoruz . Araya soğumuş olan kremamızın yarısını döküp kekin diğer katını koyuyoruz. Keki kalan diğer nescafeli süt ile ıslatıp kekimizin üzerini krema ile kaplıyoruz .


 En son kremanın üzerini kakao ile kaplayıp en az 8 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis ediyoruz . Hepsi bu kadar :)

Afiyet olsun :)

16 Ocak 2015 Cuma

Tiramisu Hemde en İtalyanından :)



Yeni yılın ilk mutfak macerasında şansımıza İtalyan usulü tiramisu çıktı :) Tabi bu duruma bizim ev ahalisi çok sevindi ... 2014' ün son yapılanı olan mascarpone peyniri bu tarifle birlikte değerlendirilmiş oldu . 

Tiramisu genel olarak kek ve labne peyniri  ile yapılsa da aslında kedi dili ve mascarpone peyniri ile yapılan bir italyan tatlısı . İçine rom ya da likör konularak yapılıyor , Dr Otker rom aroması da işinizi görecektir.

Öncelikle kare ya da dikdörtgen bir borcam kalıbı yada dolaba girebilecek bir servis tabağına ihtiyaç var .  Tercihen biraz derin olmasında fayda var :)  Benim kullandığım borcam 28cm x 16cm boyutlarında 8cm derinliğinde  ve kapalı idi . 

İşte tarifimiz  ; 

1  paket Kedi dili bisküvisi  ( ben marketten aldığım Savoiardi kedi dili bisküvisi kullandım )
500 gr mascarpone peyniri 
4 yumurta 
1 tutam tuz 
1 paket vanilya 
5 yemek kaşığı toz şeker
2 kahve fincanı sert espresso kahve 
3 çorba kaşığı kahve likörü 
yeterince kakao ( tatlımızın üzerine serpmek için )

Öncelikle tatlımızın kremasını hazırlamamız gerekiyor . Bunun için yumurtaların sarısı ve beyazlarını iki ayrı kaba almalıyız . Yumurta beyazlarının üzerine bir tutam tuz atıp mikser yardımı ike katılaşana kadar çırpıyoruz. Yumurta sarılarını ise şeker ve vanilya ile birlikte iyice çırpıyoruz . Yaklaşık 10 dakika kadar en üst devirde çırptım ben yumurtaları . Sonra mascarpone peynirini , yumurta sarısını ve yumurta beyazını spatula yardımı ile bir kabta birleştiriyoruz. Burada önemli olan yumurtalarının köpüğünü söndürmeden karıştırmak  . Ve kremamız hazır :) Hazırlanan kremayı dolaba kaldırıyoruz . Ve bisküvilerimizi ıslatacağımız karışımı hazırlamamız gerekiyor .  Bunun için hazırlamış olduğumuz sert espresso kahve ile kahve likörünü karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz .Bu karışımın soğuk olması şart çünkü bisküvileri bu karımla ıslatacağız. Eğer kahveli karışım sıcak olursa bisküviler içinde eriyecektir.


Evet artık tatlımızı birleştirmeye geldi sıra , Borcamın en altına kahveli karışıma batırdığımız kedi dili bisküvilerini diziyoruz . Daha sonra bisküvilerin üzerine hazırladığımız krema ile kaplıyoruz . Aynı şekilde 1 kat daha bisküvi dizip en üste kalan kremayı döküp düzeltiyoruz ve dolaba kaldırıyoruz.




En az yarım gün dolapta dinlenmesi gerekli tatlımızın . Servis yapmadan önce tatlımızın üzerini kakao ile kaplıyoruz  .

Hımmmm tadına doyamayacağınız ve oldukça hafif bir tatlı ,

Afiyet olsun :)


12 Ocak 2015 Pazartesi

Nefis bir Anne Keki :)



Canım anneciğimin bizlere hep yaptığı ve onun tarif defterinden aldığım bu tarif beni hiç yarı yolda bırakmadı şimdiye kadar. Oldukça lezzetli ve yapması çok kolay olan bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim . Umarım sizlerde benim kadar sever sık sık yaparak sevdiklerinizle paylaşırsınız bu lezzeti :)

işte tarifimiz : )

300 gr oda sıcaklığında tereyağı
300 gr toz şeker
1 paket vanilya
1 tutam tuz
5 adet yumurta
380 gr un
1 paket kabartma tozu
6 çorba kaşığı süt (4 kaşık beyaz hamur için , 2 kaşık kakaolu hamur için kullanılacak)
20 gr kakao

Tereyağımızı bir kaba alıp mikser ile çırpmaya başlıyoruz . Tereyağı krema kıvamına geldiğinde şekeri ekleyip çırpmaya devam ediyoruz . Çırpma işlemi karışım krema kıvamı alana kadar devam ediyoruz. Sonra yumurtaları teker teker ekleyip , vanilyayı da karışıma katıyoruz. Sonra 4 çorba kaşığı sütü , unu ve kabartma tozunu karışıma ekleyip mikser ile iyice karıştırıyoruz. Bu karışımın  2/3 ünü yağlamış olduğumuz kek kalıbına döküp , kalan hamura 2 kaşık süt ve kakaoyu ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Kakaolu karışımı kek kalıbına ekleyip önceden ısıtılmış fırında 40-50 dakika pişiriyoruz. Keki fırından çıkardıktan sonra ilk sıcağının gitmesi için 5 dakika dinlendirip kalıptan çıkarıyoruz . Mutfaktaki kokuya dayanabilirseniz kekin soğumasını beklemeniz gerekiyor , sonra dilimleyerek servis ediyoruz .

Arzu ederseniz kekin içine kuru meyve parçaları , limon yada portakal kabuğu rendesi koyabilirsiniz , ekleyeceğiniz şeyler hayal gücünüze kalmış :)

Afiyet olsun :)



7 Ocak 2015 Çarşamba

Tavuk sarmasını bir de böyle deneyin :)



Mutfağa girdiğimde aslında yapmak istediğim şey tavuk göğsü ile sarma yapmaktı :) İçine patates , havuç ve bezelye koymayı düşündüm . İşin gerçeği evde olan malzemeler bunlardı . Sonra düşündüğümde ıspanak , pırasa yada istediğiniz hangi sebze varsa kullanabileceğimizi düşündüm :)

İşte malzemeler  :

300 gr kadayıf
2 tane tavuk göğsü iyice dövülmüş olacak
istediğiniz sebzeler
kaşar peyniri rendesi
karabiber
tuz
tereyağı

Öncelikle 3 kaşık erimiş tereyağı ile kadayıfları güzelce ovuyoruz . Dövülmüş olan tavukları tuz ve karabiber ile iyice ovuyoruz . Tezgaha kadayıfları serip üzerine baharatladığımız tavuk göğüslerini diziyoruz . Tavuklarının üzerine haşladığımız sebzeleri dizip ,sebzelerin üzerine kaşar peyniri rendesi koyup güzelce rulo yapıyoruz ve fırın tepsisine diziyoruz .


Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz . Tadı nefis , görüntüsü nefis :)



Umarım dener ve sizlerde seversiniz 

2 Ocak 2015 Cuma

İrmik Helvası Ben çok severim :)



Dün kandil sebebi ile tatlı bir telaş vardı evimizde . Kandil aynı zamanda benim oğlumun da doğum günü aslında :) 1998 yılında temmuz ayında tam da benim oğlumun doğduğu gündü Mevlüt Kandili . Bu sene oğlumun  şansına evde irmik helvası pişti . Bakalım sizlerde sevecek misiniz benim tarifi :)

İşte tarifimiz :)

500 gr irmik
300 gr tereyağı
1 lt süt
2 su bardağı şeker
100 gr dolmalık fıstık
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı zencefil
1/2 çay kaşığı toz karanfil

Süt ve şekeri bir tencereye alıp kaynamaya bırakıyoruz . Diğer tarafta tereyağı , dolmalık fıstık ve irmiği ayrı bir tencereye alıp kavurmaya başlıyoruz . Bu işlem biraz uzun sürse de sonucu düşündüğümde vazgeçmeden kavurmaya devam etmek için içimde güç hissediyorum her defasında :) İrmikler altın sarısı rengini aldığında ki bu işlem orta hararetli ocakta yaklaşık yarım saat sürüyor , vanilya , tarçın , zencefil ve toz karanfili ekleyip bir kez daha karıştırdıktan sonra kaynamış olan şekerli süt karışımını irmiklerin üzerine döküyoruz . Bu işlemi yaparken biraz dikkatli olmak gerekiyor çünkü sütü dökerken sıçrama riski var. Bundan dolayı çok ama çok dikkatli olmak gerekiyor . Tüm süt irmikle buluştuğunda ocağın altını yarıma kısıp irmik sütü çekene kadar yavaş yavaş karıştırmaya devam ediyoruz. İrmik helvası sütü iyice çekince tencerenin üstüne temiz bir havlu serip kapağı kapatıyoruz ve helvamızı demlenmeye bırakıyoruz . Demlenme işlemi 15 dakika sürüyor . Ve helvamız servise hazır .

Afiyet Olsun :)

21 Aralık 2014 Pazar

Mascarpone Peyniri Yaptım :)


Tiramisu sever misiniz ? . Gerçeği söylemek gerekirse benim birinci tercihlerimden biridir bu tatlı . Mascarpone peyniri ile tanışına kadar Tiramisu bizim evde hep kek ve labne peyniri ile yapıldı :)
Bu peynir daha çok krem peynir havasında ancak biraz daha yağlı bir peynir . Doğrusu ilk denemede bu kadar başarılı bir sonuç beklemiyordum . Neyse , mascarpone peyniri hazır darısı tiramisu ya diyelim :)

İşte tarifimiz ...

1  lt  sıvı krema
2 çorba kaşığı limon suyu

Nasıl yani sadece bu kadar mı liste dediğinizi duyar gibiyim . Liste az ama iş çok uzun çoookkkk ...
Kremayı tabanı kalın bir tencereye alıyoruz . Ben çelik bir tencere kullandım . Orta ateşte kremayı ısıtmaya başlıyoruz . Krema fokur fokur kaynamamalı aman dikkat :)
Kaynama noktasına gelmeden tencereyi ocaktan alıp içine limon suyunu koyup söyle bir karıştırdıktan sonra tencerenin ağzına bir kağıt havlu serip kapağı kapatıyoruz . Bu durumda 5 dk dinlenmeye bırakıyoruz peynirimizi .
Sürenin sonunda Kremanın biraz koyulaştığını göreceksiniz . Tencereyi ağzı kapalı bir şekilde dolapta bir gece bekletmek ve peyniri dinlendirmek gerekiyor .
Ertesi gün dolaptan çıkardığımız peyniri temiz bir tülbent serdiğimiz süzgece alıp tıpkı yoğurt süzer gibi süzülmeye bırakıyoruz . Buda demek oluyor ki peynir gene dolaba gidiyor :) Süzülmesi için 1 gün dolapta yada serin bir yerde durması yeterli .

Sürenin sonunda yaklaşık 600 gr kadar mascarpone peyniri elde ettim . Bu peynir Tiramusu yapımı dışında kahvaltılarda krem peynir gibi tüketebileceğiniz süt kokulu enfes bir peynir oluyor.

Afiyet olsun :)