Bu Blogda Ara

25 Mart 2015 Çarşamba

Kırmızı pancar salatası


Semt pazarı ve marketlerde gördüğüm ancak hiç alıp denemeye cesaret edemediğim bir sebzedir kırmızı pancar . Ancak bu durum komşun Ayşin sayesinde değişti :) Turşusu ve yoğurtlu salatasının yanında şimdi tarifini vereceğim salata da soframızın vazgeçilmezleri arasında yerini aldı . Fosfor ,demir , magnezyum , potasyum , çinko ve kalsiyum deposu olan kırmızı pancar A,B ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin bir sebze . İhmal edilmemesi gerek ve bol bol tüketilmesi gereken bir sebze ... Umarım bu tarif sizlerin de sofralarında sık sık yer alır . İşte tarifimiz :

İşte malzemelerimiz :)

2 orta boy pancar
1 adet ayva 
1 adet yeşil elma 
2 adet nar
1 cay bardağı nar ekşisi
tuz 

Pancar , elma ve ayvayı rendeleyip ağzını kapatabileceğiniz bir kapta buzdolabında bir gece bekletiyoruz . Ertesi gün sulanmış olan salatanın üzerine nar ekşi döküp ayıklamış olduğumuz nar tanelerini salataya eklenip arzuya göre tuz ekliyoruz . Hepsi bu .... Nefis salatamız hazır :) Nane yaprakları ve portakal dilimleri ile süsleyerek servis edebileceğiniz gibi hayal gücünüz nasıl isterse öyle de süsleyebilirsiniz :)

Afiyet olsun :)





6 Mart 2015 Cuma

Brokoli Çorbası :)



Brokoli genelde sevilmez ve tüketmek için de can atılmaz aslında . Bizim evimizde de aynı durum var . Dolapta gözüme çarpan brokolileri çorba yapma fikri aniden geldi aklıma . Kim bilir belki de ev halkı bayıla bayıla yiyecekti bu çorbayı .Kolları sıvadım ve ortaya yapması çok kolay yerken de brokoli yediğinizi hiç ama hiç hissetmediğimiz bu çorba çıktı . Ev halkı mı ? bayılarak yedi çorbayı :)

İşte tarifimiz :)

yarım kilo brokoli
1 adet havuç
1 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
tuz
karabiber

Soğanın kabukları soyulduktan sonra kabaca dörde bölüp , brokoli ve havuç güzelce yıkandıktan sonra derin bir tencerede sebzelerin üzerini  geçecek kadar su ekleyerek güzelce haşlanır . Haşlanmış olan sebzeler içerindeki su ile birlikte blanderdan geçirilerek püre haline getirilir. Diğer bir tencerede tereyağı ve un güzelce kavrulduktan sonra karışıma süt eklenir. Bir taşım kaynattıktan sonra bu karışıma sebze püremizi de ekleyip tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Çorbamızın kıvamı koyu ise su ile açabilirsiniz . Servis ederken üzerine krema ile süslemek hem görsellik hemde tat anlamında bir farklılık yaratacaktır.


Afiyet olsun  :)

20 Şubat 2015 Cuma

Arap Bacı Kurabiyesi :)



Arap Bacı Kurabiyesi yapımı çok kolay lezzeti bir olay kurabiye türlerinden biridir . Acil kurabiye ihtiyaçlarının bir numaralı yardımcısı bu kurabiyede tek ihtiyacınız 3 adet haşlanmış yumurta sarısı :)

İşte Tarifimiz :)

hamuru için :

3 adet haşlanmış yumurtanın sarısı
200 gr oda sıcaklığında tereyağı
6 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
3 su bardağı un ( yarım bardak daha ekleyebilirsiniz )

üzeri için :)

yarın bardak pudra şekeri
yarım bardak kakao

Yumurta sarılarını oda sıcaklığında tereyağı , pudra şekeri , vanilya ve un ile yumuşak bir kurabiye hamuru elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizde yuvarlıyoruz . Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizdiğimiz kurabiyeleri , önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 15-20 dakika pişirdiğimiz kurabiyeleri soğuttuktan sonra kurabiyelerimizi eşit ölçüde karıştırdığımız pudra şekeri ve kakao karışımı ile kaplıyoruz :)

Ve arap bacı kurabiyelerimiz hazır :)


Afiyet Olsun :)

14 Şubat 2015 Cumartesi

Sevgi ile yapılan sevgiliye sufle :)




Yapılan her neyse , içine katılan sevgi ile güzel oluyor. 14 Şubatımız da  sevgilime yaptığım sufle ile tatlandı. Oldukça kolay ve pratik bu tarifi sizler paylaşmak istiyorum :)

işte tarifimiz :)

125 gr tereyağı 
120 gr bitter çikolata 
2 yumurta 
2 yumurta sarısı 
60 gr şeker 
1 çay kaşığı granül kahve 
yarım çay bardağı sıcak su 
2 çay bardağı un 
çırpılmış krema yada pudra şekeri üzeri için 

Şeker ve yumurtaları mikser ile çırpıyoruz. Diğer tarafta benmari usulü çikolata ve tereyağını erit . yarım bardak sıcak su ile granül kahveyi eritip çırpılmış yumurtalara ekliyoruz . erittiğimiz çikolata ile yumurtaları karıştırıp en son unu ekliyoruz ve splatula ile homojen bir karışım elde ediyoruz. Fırına dayanaklı sufle kaplarını yağlayıp elde ettiğimiz hamurdan kalıplara 1 parmak boşluk kalacak şekilde döküp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 12-15 dakika kadar pişirip sıcak sıcak sevgiliye servis edilir. 

Afiyet olsun :)





10 Şubat 2015 Salı

Stollen ( Yılbaşı Ekmeği )






Bu müthiş lezzet ile sevgili komşum Aslı sayesinde tanıştım . Birçok tarif arayışından sonra en beğendiğim tarif aşağıdaki oldu :) Aslında tatlı bir ekmek olan stollen gerçekten lezzetli bir ekmek . Umarım dener ve sizlerde seversiniz .

işte tarifimiz :)

50 gr çekirdeksiz kuru üzüm
50 gr yaban mersini
50 gr portakal şekerlemesi
50 gr kuru kayısı
50 gr limon kabuğu şekerlemesi
100 ml rom

1 kg un
200 gr şeker
2 yumurta
yarım tatlı kaşığı tuz
375 ml süt
250 gr tereyağı
250 gr badem unu ( 250 gr çiğ bademi blanderdan geçirmek yeterli olur )
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı toz tarçın


42 gr yaş maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sıcak süt



Öncelikle bir gece önceden kuru üzümü , yaban mersinini  rom içinde bekletip , süzüyoruz . 1 kg unu geniş bir kaba alıp ortasında havuz oluşturuyoruz . Havuzun içine yaş mayayı ufalayıp üzerine 1 tatlı kaşığı toz şekeri ve 1 yemek kaşığı sütü döküp kabın üzerini temiz bir havlu ile kapatıp 15 dk dinlenmeye bırakıyoruz .
Küçük bir tencerede süt ve tereyağını birlikte ısıtıp , dinlenmekte olan unumuzun içine boşaltıyoruz . Sırası ile şekeri , tuzu , yumurtaları vanilya ve tarçını ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz . Hamurumuzu bir kaba koyup üzerini temiz bir havlu ile örtüp 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz.


Dinlenmiş ve kabarmış hamurumuzu tezgaha alıp toz haline getirdiğimiz badem ve rom ile ıslatıp süzdüğümüz üzüm karışımı birlikte iyice yoğurup homojen bir hamur elde ediyoruz.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine ekmek şekli verdiğimiz hamurumuzu tepsiye koyuyoruz . Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 50-60 dakika pişiriyoruz . Sürenin sonunda fırından çıkardığımız ekmeğimizin üzerine erimiş tereyağı ile yağlıyoruz ve üzerini bolca pudra şekeri ile kaplıyoruz. Görüntüsünün enfesliği dışında tadı tarif edilemez :)

Afiyet olsun :)

3 Şubat 2015 Salı

Selanik Gevreği ( Biscotti )






Biscotti diğer bir adı ile Selanik gevreği benim çok sevdiğim kurabiyelerden biridir . Kıtır kıtır olması ve lezzeti beni hep kendine çekmiştir. Eşimin ve oğlumun da sevdiği bu kurabiyeyi kapalı bir kavanozda 2 hafta kadar saklayabiliyor olmak da ayrı bir güzellik . Okuldan ve işten gelince hazır bir şeyler olması akşam kendimi daha rahat hissetmemi sağlıyor :)

İşte tarifimiz : )

80 gr tereyağı
200 gr toz şeker
3 yumurta
1 paket vanilya
385 gr un
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
180 gr fındık
95 gr file badem

Tereyağı ve şekeri mikser ile çırpıp krema kıvamına getiriyoruz . Çırpmaya devam ederken teker teker yumurtaları ekliyoruz. Sonra kalan malzemeleri ekleyip , ele yapışan yumuşak bir hamur elde ediyoruz . Tezgahın üzerine un serpip hazırladığımız hamuru tezgaha alıyoruz ve ekmek şeklini verip , önceden ısıtılmış 165 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz .



 Pişen biscottiyi fırından çıkartıp ılıklaşana kadar bekletiyoruz . Tabi bu arada fırının sıcaklığını 150 dereceye düşürüp , soğuyan biscootimizi dilimlere ayırıp fırın tepsisine diziyoruz. En eğlenceli kısmı şimdi geliyor . Tepsileri fırına koyup biscotti dilimleri kızarana kadar pişiriyoruz :)

fırından çıkan kıtır kıtır gevrekleri soğuduğu zaman hava almayan kavanozlarda muhafaza etmek mümkün ... Yapması da yemesi de çok keyifli olan bu tarifi umarım dener ve sevdikleriniz ile paylaşırsınız ...

Afiyet olsun ...

30 Ocak 2015 Cuma

Kırıntı Keki ... ( Vişneli ve böğürtlenli Crumble )



Yılardır yaptığımız ve artık geleneksel hale gelen site kızları aylık toplantı sırası benimdi bu hafta . Alınan ortak kara ile abur cubur partisi yapmaya karar verdik kızlarla . Bana hep abur cuburu hatırlatan bu kek partimize çok da uygun oldu :) Kızlar çok sevdiler ... Benimde severek yaptığım bu kekin tarifini sizlerle de paylaşmak istedim .

İşte tarif 

Hamur için ; 

175 gr un 
70 gr şeker
70 gr esmer şeker
1/2 çay kaşığı tuz 
125 gr soğuk  tereyağı 
Meyve için 

500 gr vişne 
500 gr böğürtlen 
50 gr toz şeker 
5 gr buğday nişastası 
10 gr limon suyu 

Hamur için gerekli tüm malzemeleri mutfak robotuna alıp kısa aralıklar ile karıştırıyoruz . Hamur kum gibi bir görüntüye sahip olacak .Hamuru isterseniz tart hamuru gibi hazırlayıp rolu halinde streç ile kapladıktan sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz . Dolapta sakladığınız hamuru rende ile kırıntı haline getirmek  ve böyle kullanmak mümkün .
Meyveleri bir kaba alıp şeker nişasta ve limon suyu ile karıştırıyoruz . Bu karışımı bir borcama alıp , ben orta büyüklükte borcam yuvarlak fırın kabı kullandım , önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dk pişiriyoruz. Pişen meyvelerin üzerine hazırlamış olduğumuz kırıntı hamurunu döküp kabımızı tekrar fırına koyuyoruz . Bu halde 15 dakika daha yada üzerindeki hamur kızarana kadar pişiriyoruz. pişen kekimizi ılık olarak servis ediyoruz. 

Yanında dondurma ile oldukça hafif ve lezzetti bir kek oluyor . 

Afiyet olsun  :)