Bu Blogda Ara

30 Haziran 2015 Salı

Reyhan Şerbeti :)







Reyhan dünyanın en mucizevi bitkisi . Şerbeti ise dillere destan .Aslına bakarsanız bir tür fesleğendir reyhan . Şerbet olarak tüketildiğinde hem serinlik veren hemde rahatlık veren reyhan yaz aylarının favori içeceği bizim evde :)

Bu tarif için aldığınız reyhan ne kadar mor yapraklı olursa şerbetinizin rengi o kadar güzel oluyor .

işte tarifimiz :)

1 demet reyhan
6 yemek kaşığı şeker
5-6 tane limon tuzu
6 su bardağı kaynamış su

6 su bardağı kaynar suyu bir tencere alıp içine şekeri ve limon tuzunu ekleyip karıştırarak eritiyoruz. Diğer tarafta  bir demet reyhanı yıkayıp suyunun süzülmesi için süzgeçe alıyoruz. En can alıcı nokta burada başlıyor. reyhanları bütün olarak yani sapları ve yapraklarını hiç birini ayırmadan hazırladığımız kaynar sulu karışımın içine atıp tencerenin kapağını kapatıyoruz. Yapmamız gereken bu karışımın soğumasını beklemek . Ben genelde gece yatmadan önce yapıyorum ve sabaha kadar bekletiyorum . Soğuyan karışımı şişelere doldurup dolapta muhafaza edebelirsiniz. Gelen misafirlerinize kahvenin yanında ikram edebileceğiniz gibi yemeklerin yanında harika bir içecek oluyor :)

Afiyet olsun :)

18 Haziran 2015 Perşembe

Bir Balkan Tatlısı Triliçe :)





Annemin isteği üzerine denemesi yapılan ve beğenilen bir tatlı tarifi ile karşınızdayım bugün :) Anneler için canımız feda değil mi ama :)

Tarifin uzun olduğuna bakmayın denediğinizde seveceğiniz , oldukça hafif bir balkan tatlısı . Yapılması  tarifin uzunluğu kadar zor değil inanın :)

Keki için :

4 yumurta
1.5 çay bardağı şeker
1 su bardağı un
1 silme çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1tutam tuz

Şerbeti için :

3 su bardağı süt
200 ml süt kreması
1 su bardağı şeker

karamel sos için :

235 gr şeker
200 ml  süt kreması
6 yemek kaşığı tereyağı

Yumurtaların sarıları ile beyazlarını birbirinden ayırıp , yumurta beyazlarını 1 tutam tuz ile birlikte çırpmaya başlıyoruz. Yumurtalar çırpılırken şekeri yumurtalara yavaş yavaş ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Çırpma işlemi yumurtalar kar beyaz olana kadar devam edecek. Diğer tarafta un , kabartma tozu ve vanilyayı elek yardımı ile eliyoruz. Çırpma işlemi devam eden yumurtalara teker teker yumurta sarılarını ekleyip 2 dakika da yumurta sarıları ile birlikte çırpmaya devam ediyoruz. En son elemiş olduğumuz unu yumurtalı karışıma ekleyip karışımı 2 dakika daha çırptıktan sonra yağlamış olduğumuz fırın tepsisine düzgünce koyup fırın tepsisini 3-4 defa tezgaha hızlıca vuruyoruz :) Burada amaç kek hamurunun içinde kalan kabarcıkların çıkması ...

Kekimizi önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 40-45 dakika pişiriyoruz. Eğer fırınınız hemen pişiriyor ise süre ve derece ayarlaması yapmanızı öneririm . Çünkü bu tatlının biraz beyaz kalması gerekiyor :)

Kekimizi pişerken biz keki ıslatacağımız şerbeti hazırlayalım mı ? . Bunun için sütü , süt kremasını ve şekeri bir tencereye alıp kaynatıyoruz . Hepsi bu kadar kolay :)

Fırından çıkardığımız keki soğumaya bırakıp , Diğer tarafta karamel sosumuzu hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için şekeri çift tabanlı çelik bir tencereye koyup ocağın altını açıyoruz . Bu aşamada sabırlı olmalı ve şekerin erimesini beklemeliyiz. Şeker eriyince şekerin karamel rengi almasını  bekliyoruz. Sakın şekeri karıştırmaya çalışmayın . Şeker ve sıcaklık bir araya geldiğinde her şey kendi kendine halloluyor :) Karamel rengi almış şekerin içine 6 kaşık erimiş tereyağını ve kremayı ekleyip hızlıca karıştırıyor ve ocağın altını kapatıyoruz . Aman dikkat sıcak olan şeker diğer malzemeleri eklerken sıçrayabilir ...

Veeee sıra tatlıyı birleştirmeye geldi :) Soğuyan kekimizin üzerine sıcak olan süt ve krema karışımını döküp kekin sıvıyı çekmesini bekliyoruz. Ve kekimizi dolapta dinlenmeye bırakıyoruz . Bunun için en az iki saat dolapta soğuması gerekiyor. 




Sıra kek ile sosu birleştirmeye geldi .Kekin üzerine karamel sos eklenip soğuk olarak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun :)

6 Haziran 2015 Cumartesi

Krep Yapmaya Var mısınız ?




Evimizin vazgeçilmez tarifidir Krep . Ev ahalisinin pazar sabahları istediği afilli kahvaltıya eşlik eder krep . Hele hele evimizde kalan misafir öğrencimiz Jerermy aramıza katıldı katılalı daha bir çok sevilir oldu krep . Misafir öğrencimiz Fransız asıllı Amerikalı olunca kahvaltıda krep istekleri bitmiyor :)

Krep yerken üzerine toz şeker serperek yemenizi tavsiye ederim aslında , buda Jeremy tarzı krep olarak yer aldı soframızda  :)

Basit ama lezzetli bir kahvaltılık olan krep tarifi annemden :)

İşte Tarifimiz ;

250 gr un
1 fiske tuz
400 gr süt
3 yumurta
2 çorba kaşığı erimiş tereyağı
100 gr su

un ,tuz ve sütü hiç topak olmayacak şekilde güzelce çırpıyoruz.Erimiş tereyağını ve yumurtaları bu karışıma ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. En son suyu ekliyoruz ve biraz dinlenmeye bırakıyoruz krep hamurumuzu .

İyice ısıttığımız krep tavamızı yağladıktan sonra ince bir tabaka olacak şekilde krep hamurundan dökerek arkalı önlü pişmiyoruz.

Sıcak olarak ister reçelle , isterseniz de peynirle tüketebileceğiniz oldukça lezzetli bir kahvaltılık :)

Afiyet olsun .

20 Mayıs 2015 Çarşamba

Labne Peynirli ve Mavi Haşhaşlı Muhallebi





Tatil günlerini seviyorum , erkenden kalkıp evimizin yaramaz oğlu Baron beyi sabah gezmesine götürüp eve döndükten sonra bahçemde öten kuşları dinleyerek huzurlu bir bardak çay içmek beni koşturmacası bol güne hazırlıyor aslında :)

Tatil ise eğer bahçe , çiçekler ve Baron tüm günümü alıyor olsa da huzur bulduğum mutfağı ihmal etmek olmaz diyip yeni tarifler denemeye ve yaptıklarımı sevdiklerimle paylaşmaya özen gösteriyorum  ...

Bu tarif aslında Labne peyniri kutu üzerinde gördüğüm bir şeyler ekleyerek kendimce yorumladığım bir tarif :)

Bizimkiler sevdi , siz de sevdiklerinizle paylaşmak isterseniz işte tarifimiz:

1 lt süt
1 su bardağı şeker
5 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşığı mavi haşhaş
1 paket vanilya
200 gr labne peyniri

Sütü , şekeri ve buğday nişastasını bir tencereye alarak kaynayana kadar karıştırıyoruz. Koyulaşan muhallebinin içine mavi haşhaş ve vanilyayı ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra servis edeceğiniz tabaklara paylaştırıp soğumasını beliyoruz.

Servis ederken üzerine taze meyve eklemenizi öneririm :)


Afiyet olsun :)

12 Mayıs 2015 Salı

Cupcake Çılgınlığı :)






Cupcake seven biri olarak bulduğum her tarifi denemeye çalışıyorum . Kitapları kurcalarken yıllar önce yazdığım bir tarifi denemeye karar verdim . Evdekilerden ve komşularımdan oldukça olumlu tepkiler aldı bu cupcake :)

Pişen cupcakeler 1 saat içinde itina ile yendi ve bitti . Şimdilerde  yapmam için gözümün içine bakan ev ahalisi ile mücadale içindeyim :) En kısa zamanda yeniden yapılacaklar listesine eklendi bu tarif ...

İşte Tarifimiz ;

Keki için ;

3 yumurta
100 gr şeker
120 gr un
45 gr kakao
yarım çay kaşığı tuz
100 gr sıvı yağ
200 ml süt
200 gr labne peynir
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzerinin Kreması için ;

110 gr oda sıcaklığında tereyağı
500 gr pudra şekeri
60 ml süt
1 paket vanilya

Yumurta ve şekeri çırpma kabında iyice kabarana kadar çırpıyoruz . Daha sonra sıvı yağı , sütü ve tuzu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz . Diğer tarafta un ve kakaoyu karıştırıp , çırptığımız malzemeler ile unu karıştırıyoruz. En son kabartma tozu , vanilya ve labne peyniri de ekleyip kek karışımını tamamlıyoruz :)

Kek karışımını isteğimiz bir cupcake kalıplarına üstten 2 parmak boşluk kalacak kadar doldurup , önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz .

Diğer taraftan üzeri için kremasını hazırlamaya başlıyoruz . Oda sıcaklığındaki tereyağını mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpıp azar azar pudra şekerini ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Vanilya ve sütü ekleyip dolapta dinlenmeye bıraktığımız kremamızı ister sıkma poşeti ile isterseniz de kaşıkla cupcaklerimizin üzerine koyup servis ediyoruz . :)

Yiyenlerin çok sevdiği benimde yapmayı çok sevdiğim bu tarifi umarım sizler de dener ve sevdiklerinizle paylaşırsınız ,

Afiyet Olsun :)

2 Mayıs 2015 Cumartesi

Çavdar Ekmeği



Ekmek yapmak bir tutku benim için . Evi saran maya kokusu ve fırından çıkmış sıcacık ekmeğin kokusu ve tadı hayatımın vazgeçilmezleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu tarifte az maya ile uzun bekleme süresi gerektiren ama sonucunda pişman olmayacağınız bir tarif .

İşte malzemelerimiz :

2 su bardağı çavdar unu
2 su brdağı beyaz un
1.5 bardak ılık su
1.5 çay kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker 

Unu tezgaha eleyıp ortasını havuz gibi aç , maya ,tuz, şeker ve suyu unun ortasına ekle ve yavaş yavaş yoğur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edeceğiz . Hamuru altını unladığımız bir kaba koyarak üzerini nemli bir bezle örtüp ılık bir ortamda 10-12  saat kadar dinlendiriyoruz. Kabaran hamurumuzu tezgaha alıp yuvarlak ekmek şekli veriyoruz ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Hamur tekrar dinlenmeye bırakacağımız için daha önce hamuru dinlendirdiğim kabı ters çevirerek hamurun üzerine kapattım . Böylece ekmek hamurumuz kabuk bağlamayacak . Dinlenmiş olan hamurumuzun üzerine un serpiyoruz . Ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 50-60 dakika kadar pişiriyoruz.

Dinlenmiş hamurumuz resimdeki gibi görünecek :)


Fırından çıkardığımız ekmeğimiz ilk sıcaklığı geçtikten sonra edilmemenizi tavsiye ederim ...


Afiyet Olsun :)

21 Nisan 2015 Salı

Muzlu Rulo Pasta :)




 Yoğun istek üzerine yazılan ve paylaşılan bir tarif var bugün blog da :) . İş yerinden arkadaşların istekleri üzerine yapılmış ve beğenilmiş ancak bir türlü yazılamamış bir tarif karşınızda ... Yapması çok kolay yemesi bir o kadar zevkli . Umarım sizlerde dener ve seversiniz .

İşte tarifimiz :)

Keki için : 
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

kreması için :
200 gr krema
120 gr beyaz çikolata
muz

Üzeri için :
pudra şekeri

Öncelikle kremayı yapmakla işe başlamakta fayda var , çünkü kremanın dolapta biraz dinlenmesi ve soğuması gerekiyor . Bunun için beyaz çikolatayı benmari usulü ocakta eritiyoruz. Benmari ne demek derseniz , aslında içinde su kaynayan bir tencere içine oturtulan  bir başka tencere içinde ısıtma işlemi yapılması anlamına geliyor. Burada püf noktası kaynayan suya tencerenin değmemesi . Diğer tarafta sıvı kremayı yüksek hızda çırpmaya başlıyoruz . Çırpma işlemi krema katılaşana kadar devam edecek . Yaklaşık 10 dakika kadar zaman alıyor bu çırpma işlemi . Krema katılaştığında , eritilmiş olan beyaz çikolatayı kremanın içine ekleyip son bir kez daha düşük hızda  karıştırıp dolaba kaldırıyoruz. Artık kremamızı dolapta soğumaya bırakıyoruz.
Evettt sıra geldi kekimizi hazırlamaya . Kekimizi önceden ısıtılmış fırında pişeceği için fırınımızı 160 dereceye ayarlayıp keki hazırlamaya başlıyoruz :) Kek için yumurta ve şekeri kabarana kadar iyice çırpıyoruz . Kuru malzemelerin tamamını bir başka kapta karıştırdıktan sonra yumurtaların üzerine bir elek yardımı ile eliyoruz. Bundan sonra artık karıştırmaya spatula yardımı ile devam etmek gerekiyor . Yumurtaların sönmesini kimse istemez sanırım :)
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine hazırlamış olduğumuz hamuru eşit bir şekilde yayıp fırında 20-25 dakika kadar pişiriyoruz. Fırının pişirme hızına göre süreyi ayarlamanızı tavsiye ederim .Bu kek çok fazla pişmeyecek . Pişen kekimizi fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklığı geçsin diye 2 dakika kadar bekleyip sonra kekin üzerine yağlı kağıt sererek rulo haline getiriyoruz. Evet birazcık elimiz yanıyor ama lezzeti düşündüğümüz de aklınızdan " acı yok , acı yokkkk " diye geçirin :)Tüm sıcaklığına rağmen rulo yaptığımız keki soğumaya bırakıyoruz.
Ve büyük an ... Tüm malzemelerin birleştirilmesine geldi sıra . Rulo yaptığımız keki açıp içine kremayı sürüp ortasına da muz yerleştirdikten sonra tekrar rulo şeklinde sarıp üzerine bol pudra şekeri serpiyoruz. Bu hali ile kremanın biraz daha soğuması için dolaba kaldırıyoruz. Size önerim servis yapmadan 1 saat önce dolaptan çıkarmanız .
Nefis kokusu ve davetkar görüntüsü ile çay sohbetleriniz aranılan lezzeti olacak bu kek  .

Şimdiden afiyet olsun :)