Bu Blogda Ara

15 Kasım 2015 Pazar

Kahvaltı Ekmeği ( skon )




Kahvaltı için değişik bir şeyler yapayım derken karşıma çıktı bu ekmek .

İşte Tarifimiz :)

50 gr soğuk tereyağı
240 gr un
1 paket kabartma tozu
yarım çay kaşığı tuz
30 gr şeker
150 ml süt

un , tuz, şeker, kabartma tozu ve tereyağını bir kaba koyup iyice karıştırıyoruz. Kuma benzer bir karışım olacak :) Kuru karışıma sütü ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.



Tezgah üzerinde hamuru yaklaşık 3 cm kalınlığında açıp bardak yardımı ile yuvarlak parçalar kesiyoruz. Şekil verdiğimiz hamurları aralıklı olarak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra 5 dakika kadar dinlendirdiğimiz ekmeklerimizi kahvaltıda servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

2 Kasım 2015 Pazartesi

Aşure :)







Bolluk ve bereketin simgesi olmuş bir tatlı aşure . Bir çok rivayetler var aslında aşure hakkında . Büyük tufanda Nuh peygamberin gemisinde yiyecekler tükenince elde kalan ne varsa konularak bir yemek yapılmış . İşte o yapılan yemek  bu günlere kadar gelmiş. Büyüklerimiz derdi ki ; evde kız evladı olan mutlaka yapmalı aşureyi .Eeeee bu sene bizimde evimizde bir kızımız var :) Kız kardeşimin biricik kızı gözümüzün nuru Elif kızımız okul zamanı bizimle kalacak artık . Kızımız için ve evimizden bolluk ve bereket hiç eksilmesin diye kolları sıvadım . Ölçüler tam da dağıtıp bol bol evde yenecek kadar :)

işte tarifimiz :)

1 kg yarma buğday
6 su bardağı haşlanmış nohut
6 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
120 gr kuş üzümü
2 su bardağı kuru üzüm
40 tane kuru kayısı
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 tutam tuz
10 bardak şeker
2 çubuk tarçın

Üzeri için

fındık
ceviz
nar
yer fıstığı
antep fıstığı
tarçın
susam
kuru incir
yada aklınıza ne gelirse :)

Bir gece önceden fasulye ve nohutları sıcak su ile ıslattım . Diğer taraftan buğdayı iyice yıkadıktan sonra , üzerini 2 parmak geçecek kadar su koydum ve ocakta kaynamaya bıraktım . Bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp tencereyi ocaktan aldım . Buğday tenceresinin kapağı kapalı bir şekilde sabaha kadar bekledi. Sabah olduğunda buğdaylar iyice şişmiş ve aşure olmaya hazır hale gelmişti bile :)
Kuru kayısıları küçük küçük doğrayıp üzümleri de sıcak su içinde 10 dakika kadar beklemeye aldıktan sonra artık aşure için her şey hazır demektir .
Sabaha kadar beklettiğimiz buğdayın içine yaklaşık 6 litre su ekleyerek ocağın altını yakıyoruz . Diğer tarafta fasulye ve nohutları ayrı ayrı tencerelerde yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ben fasulye ve nohutları düdüklü tencerede yaklaşık 10 dakika kaynattım . Bana daha pratik geldi . Ancak düdüklü tencere kullanmaya çekiniyorum diyor iseniz normal tencerede de pişirebilirsiniz . Burada süre tahmin etmek çok zor ne yazık ki :)
Neyse biz kaynayan buğdayımıza dönelim :) Buğday yumuşayana kadar pişirmeye devam ediyoruz. Bu arada eğer su eksilir ise eklemeyi ihmal etmeyin . Buğdayların içine haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi ekleyip 10 dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz. Artık şekeri eklemenin vakti geldi sanırım . Şeker buğday , nohut ve kuru fasulye ile buluştuğunda karışımın toparlandığını ve biraz dirildiğiniz göreceksiniz . Panik yok her şey çok güzel olacak :) Tamda bu aşamada çubuk tarçınları da tencereye atmalı ve karşım ile birlikte kaynamaya bırakmalıyız. Şeker ekledikten sonra yaklaşık 1 saate yakın kısık ateşte aşuremiz kaynamaya devam edecek . En son kuru meyveleri ve portakal  kabuğunu da ekleyip 10 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp ilk sıcaklığının geçmesini bekliyoruz. Aşure için kullandığım portakal kabuklarını hazırlarken ; suymuş olduğum portakal kabuklarını yarım saat tuzu suyun içinde bekletip sonra beyaz yerlerini bıçak yardımı ile temizledi. Temizlenmiş olan portakal kabuklarını küçük küçük doğradım . Arzu ederseniz portakal kabuğunu aşurenin içine rendeye bilirsiniz .
Süsleme için kullanacağımız fındık , ceviz, yer fıstığı  damak tadınıza göre doğrayıp , ılımış ve tabaklara paylaştırmış olduğumuz aşurelerin üzerine serpiyoruz. En son ayıklamış olduğumuz nar ile süsleyip servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)



26 Ekim 2015 Pazartesi

Kömbe





















Baharat kullanılarak yapılan kurabiyeler hep dikkatimi çekmiştir. Bulduğum baharatlı kurabiye tariflerini dener ve genelde de severek tüketirim . Sanırım evdekileri de alıştırdım baharatlı kurabiyelere :) Bu sefer bir tür bayram ikramlığı var hedefimde . Hatay mutfağında önemli bir yeri olan bu kurabiye bayramlarda yapılıp gelen misafirlere ikram edilir. Bu bayram kurabiyesini sevdiklerinizle paylaşmak istemez misiniz ?

İşte tarifimiz :

Kömbe Baharatı

1 tatlı kaşığı muskat
1 tatlı kaşığı toz karanfil
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı mahlep
4-5 adet dövülmüş damla sakızı

125 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3-4 su bardağı un
1 yemek kaşığı kömbe baharatı
susam


İşe kömbe baharatı için gerekli olan baharatları karıştırmakla başlayalım. Gerekli ölçülerde tüm baharatları hazırlayıp homojen bir karışım elde edene kadar karıştırmak yeterli . Hazırlamış olduğumuz baharatı ağzı kapaklı bir kavanozda bir daha ki kömbe macerasına kadar saklaya bilirsiniz :)

Hamur için tereyağını eritip  içine sıvı yap ve sütü ekleyip 2-3 dakika mikser yardımı ile çırpıyoruz. Diğer bir kapta unu , vanilyayı , kabartma tozunu ve kömbe baharatını güzelce karıştırıyoruz. Kuru malzemeler ile sulu malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir kurabiye hamuru elde ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde hamur alıp elimizle yuvarlak yaptıktan sonra hamuru susam batırıp susamlı taraf kalıba gelecek şekilde kömbe kalıbının içine hamuru bastırarak yerleştiriyoruz. Kalıbı elimize vurarak hamurun kalıptan çıkmasını sağlayıp kurabiyeleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz.


Kurabiyeleri 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz .


Afiyet Olsun :)

17 Ekim 2015 Cumartesi

Haşhaşlı Limonlu Kek :)



Limon sevenler derneğine sizde benim gibi üye iseniz bu keki çok seveceksiniz :) Yumuşak dokusu ve ağızda bıraktığı tatlı ekşiliği ile muhteşem bir tat .

İşte tarifimiz :

235 gr şeker
80 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 limon kabuğu
15 gr haşhaş
160 ml süt
230 gr un
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
3 yumurta beyazı

üzeri için :

1 limon suyu
1 çay bardağı  pudra şekeri
1 limon kabuğu

Şeker ve tereyağı birlikte krema kıvamı alana kadar çırpılır. Haşhaş ve limon kabuğu rendesi eklenir ve çırpmaya devam edilir. En son süt çırpma işlemi devam ederken yavaş yavaş eklenir.

Ayrı bir yerde tüm kuru malzemeler eklenir ve karıştırılır. Mikser ile çırptığımız karışıma kuru malzemeleri yavaş ekleyerek karıştırma işlemi tamamlanır.

Yumurta beyazları kar beyaz olana kadar çırpılır . Kek hamuruna yumurta beyazı 3 parti halinde spatula yardımı ile eklenir. Burada kek hamuruna nazik davranmalı ve yavaş yavaş karıştırmalıyız.

Yağladığımız dikdörtgen kek kalıbına kek hamurunu yaydıktan sonra , önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 35-40 dakika kadar pişiriyoruz.

Kek bir yanda soğurken üzeri için sosumuzu hazırlamaya başlasak mı ? Bunun için tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırmak yeterli olacaktır :) .

Son dokunuş için ise soğuyan kekimizin üzerine hazırladığımız limonlu sosu döküp servis etmek yeterli olacak .

Afiyet olsun :)

6 Ekim 2015 Salı

Corn Dog :)







Oğlumun yoğun ısrarları üzerine denenen ve çok ama çok sevilen bir tarif var bugün :) Yılın modası Corn Dog diye de anılan , sosisin bir tür hamurla kaplanarak yağda kızartılması ile oluşan bir tür atıştırmalık :) Sabah kahvaltısına iyi bir alternatif olduğu gibi dilediğiniz bir öğünde yemek niyetine tüketebileceğiniz kadar da doyurucu bir atıştırmalık . Her ne kadar sosis yemek konusunda soru işaretlerim olsa da , çok sık olmamak kaydı ile evde pişirilmesi konusunda oğlumla anlaşmaya vardık :)

İşte tarifimiz :

235 gr mısır unu
215 gr un
4 yumurta
300 ml süt
3 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı kabartma tozu
tuz
karabiber

Yumurtayı ve sütü iyice karıştırdıktan sonra , sırası ile diğer malzemeleri sütlü karışıma ekleyip pürüzsüz ve oldukça yoğun bir hamur elde ediyoruz. Hamuru derin bir bardağın içine koyup diğer tarafta yıkayıp kuruladığınız kokteyl tipi sosisleri çöp şiş için kullanılan çubukları saplıyoruz . Resimdeki gibi sosisleri hamura bulayıp kızgın yağda pembeleşene kadar kızartıyoruz.


Sıcak sıcak servis yapıyor ve keyifle sevdiklerimizin yüzündeki gülümsemeyi izliyoruz :)

Afiyet Olsun :)

22 Eylül 2015 Salı

Sütlü Kadayıf Tatlısı :)


Tatlı sevmeyen hele hele kadayıflı tatlıları sevmeyen var mıdır acaba ? . Kadayıf neye dokunsa mucizevi bir şekilde yapılan şeyleri lezzetlendiriyor. Kadayıf ve sütü bir de fındığın birbirine çok yakıştığını düşünüyorum ben . Bayram için oldukça kolay ve bir o kadar da lezzetli bir şeyler arıyor iseniz eğer bu tatlıyı denemenizi tavsiye ederim .

İşte malzemeleri :

500 gr taze tel kadayıf
1 su bardağı kıyılmış fındık
250 gr tereyağı

şerbeti için :

4 su bardağı süt
1 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1 paket vanilya

Tüm tatlılarda olduğu gibi bu tatlıda da işe şerbeti hazırlamak ile başlıyoruz. Şerbet için gerekli olan tüm malzemeleri tencereye alıp kaynatıyoruz. Şekerin iyice erimesi gerekiyor. Karışım kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp ılımaya bırakıyoruz.

Kadayıfları elimizle tel tel olana kadar ayırıyoruz. Erittiğimiz tereyağını kadayıfların üzerine gezdirip elimizle tereyağının kadayıf ile iyice karışmasını sağlıyoruz. Küçük bir kase yada ağzı yayvan türk kahvesi fincanın içine bir parça kadayıftan koyup ortasını açıyoruz. ( Kadayıfların fincandan dışarı sarkması gerekiyor ) Burada bir havuz oluşturmak gerekiyor :) Oluşturduğumuz havuzun içine kıyılmış fındıktan doyup fincanın kenarından sarkan kadayıfları fındıkların üzerine kapatıp elimizle iyice bastırıyoruz.

Fincanı ters çevirip hazırladığımız kadayıf toplarını yağladığımız fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında kadayıflar  kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıktığında aşağıdaki gibi bir görüntü oluyor. Bıraksanız bu hali ile bile yerim :)



Fırından çıkan kadayıfların ilk sıcaklığı geçtikten sonra şerbeti kadayıfların üzerine döküp tatlımızı dinlenmeye bırakıyoruz. Size tavsiyem servis etmeden önce şerbetten bir miktar daha kadayıfın üzerine eklemeniz . Yani tabakta süt denizinin içinde bir kadayıf adası olması gerekiyor. Böylesi çok daha lezzetli çünkü :)



Afiyet olsun :)

17 Eylül 2015 Perşembe

Lor Tatlısı :)








Lor peyniri hem tatlı da hemde tuzluda kullanılabilecek bir peynir benim için . Kemalpaşa tatlısı ile severim mesela lor peyniri  ya da yaptığım omletin  içine eklemeyi çok severim . Bugün aklıma Lor peyniri tatlısı yapmak geldi . Lor Tatlısı canavarı eşim başından ayrılmadı tepsinin  :) Şu an tatlı soğumaya çalışıyor ... Tabi eşimden fırsat bulabilirse :)

İşte Malzemeler :

500 gr tuzsuz lor
4 adet yumurta
2 çorba kaşığı şeker
150 gr un
150 gr irmik
2.5 su bardağı süt
120 gr tereyağı
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya

şerbeti için ;

3 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
yarım limon suyu

Öncelikle şerbeti hazırlamak ile  işe başlamak gerekiyor. Su ve şekeri bir tencerede kaynatmaya başlıyoruz. , Kaynayan şerbeti ocaktan almadan önce  yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar daha kaynatmak gerekiyor. Böyle şerbetimiz biraz kıvam kazanacak .  Sürenin sonunda limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra şerbeti soğuması için bir kenara alıyoruz.

Sütü , şekeri ve tereyağı tencereye alıp kaynatıyoruz. Kaynayan sütün içine irmiği ve unu ekleyip topaklanmasına izin vermeden karıştırıyoruz. Tencere içindeki karışımı 5 dakika daha ocakta karıştırarak kavurduktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. Mikser yardımı ile karışımı iyice soğuttuktan sonra vanilya ve kabartma tozunu ekleyip en son yumurtaları teker teker hamura ekliyoruz. Yumurtalar iyice karıştıktan sonra lor peyniri hamura ekleyip son bir kez karıştırıyoruz .



Yağladığımız fırın tepsisine yıldız uç takılı krema torbası yardımı ile aralıklı olarak tatlıları sıkıp önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında tatlılarımız pembeleşene kadar pişiriyoruz . Ben bu seferlik klasik lor tatlısı görüntüsünden daha farklı bir şeyler yaptım :) Hamurdan elime ceviz büyüklüğünde toplar alıp elimle yuvarladım ve üzerine çatal yardımı ile şekiller yaptım :) Sonrası aynı ... önceden ısıtılmış fırında pişirdim .Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçtikten sonra ılık olan şerbeti döküp tatlımızı dinlenmeye bırakıyoruz.

Tatlımız şerbeti çekip soğuduktan sonra servise hazır hale geliyor :)


Afiyet olsun :)