Bu Blogda Ara

15 Aralık 2015 Salı

Portakallı Kek :)




Hafta sonu oğlumun veli toplantısına giderken elim boş gitmeyeyim , mutfaktan çıkmış bir kek götüreyim fikri ile mutfağa girip çabucak yapılan bir tarif bu :) Buram buram portakal kokan , yumuş yumuş ve puf puf bir kek ...

İşte tarifimiz : )

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakal kabuğu rendesi
1 portakal suyu
susam

Öncelikle yumurta ve şekeri mikser yardımı ile kabarana kadar çırpıyoruz. Kabın içine sıvı yağ ve yoğurt ekleyip karışım pürüzsüz olana kadar 2 dakika kadar çırpıyoruz. 1 portakal kabuğu rendesi ve 1 portakalın suyunu da karışıma ekleyip karıştırdıktan sonra bir elek yardımı ile karışımın içine unu ,kabartma tozunu ve vanilyayı ekliyoruz. Mikser yardımı ile karışım pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırıyoruz.
Kek kalıbımızı yağ ile güzelce yağladıktan sonra kek kalıbın içini susam ile kaplıyoruz. Kek hamurumuzu kalıba düzgünce yayıp , önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 45 dakika pişiriyoruz.


Kek  soğuduğunda kalıptan çıkarıp servis ediyoruz.



Afiyet olsun :)

3 Aralık 2015 Perşembe

Panettone ( Mayalı İtalyan Keki )



Birileri maya mı dedi :) Maya beni çılgına çeviriyor :)  Mayalı tarifleri denemeyi ve mutfağımda yarattığı o kokuyu çok seviyorum. Bundan dolayıdır ki benim mutfağımda sık sık ekmek pişer . Mayalı hamur ile kek yapmak aklıma hiç gelmemişti doğrusu . Aslına bakarsanız Panettone italyanların yılbaşı için yaptıklar bir kutlama keki yada ekmeği. Yapması çok zahmetli olmasa da pişirmesi oldukça zor bir ekmek . Bir çok tarif ve bakış açısı var bu kek ile ilgili, bu tarif ise işi biraz daha basite indirgeyip aynı tadı yakalamaya çalışma çabası :) Başarılı olduğunu düşünüyorum ama çalışmalarımız devam edecek :) Temel olarak küçük ama yüksek kalıplarda pişiyor kek . Bir diğer önemli nokta ise uzun bekleme süresi . Ancak bu tarifimizde süreler o kadar da uzun değil . Dedim ya aslında daha basit bir panettone tarifi bu :)

İşte Tarifimiz :)
1. hamur :
120 gr un
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
180 ml ılık süt

2. hamur :
3 yumurta
150 gr şeker
125 gr tereyağı
240 gr un
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kuş üzümü
7 damla rom aroması
1 portakal kabuğu rendesi
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya

üzeri için :

1 yumurta
3 yemek kaşığı tereyağı

1. hamur için gerekli tüm malzemeyi karıştırıp 30 dakika ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz.

2. hamur için şeker ve yumurtaları iyice çırpıyoruz. mayalanmış olan 1. hamuru 2. hamurun üzerine ekleyip tereyağı da ekleyip mikser ile karıştırıyoruz .Hamur karışımının içine unu , kuru üzümü ve kuş üzümü de ekleyip karıştırıyoruz. En son vanilyayı , limon ve portakal kabuğunu ve rom aramasını ekledikten sonra hamurumuzu ılık bir yerde 30 dk daha mayalanmaya bırakıyoruz.
Bu kek için küçük kalıpları tercih etmenizi öneririm :) Kalıpları yağladıktan sonra mayalanmış olan hamuru kalıplara bölüştürüp , hamurumuzu  kalıplar içinde 30 dakika daha mayalamaya bırakıyoruz.
En son üzerine çırptığımız yumurtayı sürüp hamurun üzerine 3 yemek kaşığı tereyağı paylaştırdıktan sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.
Kek soğuduktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

15 Kasım 2015 Pazar

Kahvaltı Ekmeği ( skon )




Kahvaltı için değişik bir şeyler yapayım derken karşıma çıktı bu ekmek .

İşte Tarifimiz :)

50 gr soğuk tereyağı
240 gr un
1 paket kabartma tozu
yarım çay kaşığı tuz
30 gr şeker
150 ml süt

un , tuz, şeker, kabartma tozu ve tereyağını bir kaba koyup iyice karıştırıyoruz. Kuma benzer bir karışım olacak :) Kuru karışıma sütü ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.



Tezgah üzerinde hamuru yaklaşık 3 cm kalınlığında açıp bardak yardımı ile yuvarlak parçalar kesiyoruz. Şekil verdiğimiz hamurları aralıklı olarak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra 5 dakika kadar dinlendirdiğimiz ekmeklerimizi kahvaltıda servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

2 Kasım 2015 Pazartesi

Aşure :)







Bolluk ve bereketin simgesi olmuş bir tatlı aşure . Bir çok rivayetler var aslında aşure hakkında . Büyük tufanda Nuh peygamberin gemisinde yiyecekler tükenince elde kalan ne varsa konularak bir yemek yapılmış . İşte o yapılan yemek  bu günlere kadar gelmiş. Büyüklerimiz derdi ki ; evde kız evladı olan mutlaka yapmalı aşureyi .Eeeee bu sene bizimde evimizde bir kızımız var :) Kız kardeşimin biricik kızı gözümüzün nuru Elif kızımız okul zamanı bizimle kalacak artık . Kızımız için ve evimizden bolluk ve bereket hiç eksilmesin diye kolları sıvadım . Ölçüler tam da dağıtıp bol bol evde yenecek kadar :)

işte tarifimiz :)

1 kg yarma buğday
6 su bardağı haşlanmış nohut
6 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
120 gr kuş üzümü
2 su bardağı kuru üzüm
40 tane kuru kayısı
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 tutam tuz
10 bardak şeker
2 çubuk tarçın

Üzeri için

fındık
ceviz
nar
yer fıstığı
antep fıstığı
tarçın
susam
kuru incir
yada aklınıza ne gelirse :)

Bir gece önceden fasulye ve nohutları sıcak su ile ıslattım . Diğer taraftan buğdayı iyice yıkadıktan sonra , üzerini 2 parmak geçecek kadar su koydum ve ocakta kaynamaya bıraktım . Bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp tencereyi ocaktan aldım . Buğday tenceresinin kapağı kapalı bir şekilde sabaha kadar bekledi. Sabah olduğunda buğdaylar iyice şişmiş ve aşure olmaya hazır hale gelmişti bile :)
Kuru kayısıları küçük küçük doğrayıp üzümleri de sıcak su içinde 10 dakika kadar beklemeye aldıktan sonra artık aşure için her şey hazır demektir .
Sabaha kadar beklettiğimiz buğdayın içine yaklaşık 6 litre su ekleyerek ocağın altını yakıyoruz . Diğer tarafta fasulye ve nohutları ayrı ayrı tencerelerde yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ben fasulye ve nohutları düdüklü tencerede yaklaşık 10 dakika kaynattım . Bana daha pratik geldi . Ancak düdüklü tencere kullanmaya çekiniyorum diyor iseniz normal tencerede de pişirebilirsiniz . Burada süre tahmin etmek çok zor ne yazık ki :)
Neyse biz kaynayan buğdayımıza dönelim :) Buğday yumuşayana kadar pişirmeye devam ediyoruz. Bu arada eğer su eksilir ise eklemeyi ihmal etmeyin . Buğdayların içine haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi ekleyip 10 dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz. Artık şekeri eklemenin vakti geldi sanırım . Şeker buğday , nohut ve kuru fasulye ile buluştuğunda karışımın toparlandığını ve biraz dirildiğiniz göreceksiniz . Panik yok her şey çok güzel olacak :) Tamda bu aşamada çubuk tarçınları da tencereye atmalı ve karşım ile birlikte kaynamaya bırakmalıyız. Şeker ekledikten sonra yaklaşık 1 saate yakın kısık ateşte aşuremiz kaynamaya devam edecek . En son kuru meyveleri ve portakal  kabuğunu da ekleyip 10 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp ilk sıcaklığının geçmesini bekliyoruz. Aşure için kullandığım portakal kabuklarını hazırlarken ; suymuş olduğum portakal kabuklarını yarım saat tuzu suyun içinde bekletip sonra beyaz yerlerini bıçak yardımı ile temizledi. Temizlenmiş olan portakal kabuklarını küçük küçük doğradım . Arzu ederseniz portakal kabuğunu aşurenin içine rendeye bilirsiniz .
Süsleme için kullanacağımız fındık , ceviz, yer fıstığı  damak tadınıza göre doğrayıp , ılımış ve tabaklara paylaştırmış olduğumuz aşurelerin üzerine serpiyoruz. En son ayıklamış olduğumuz nar ile süsleyip servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)



26 Ekim 2015 Pazartesi

Kömbe





















Baharat kullanılarak yapılan kurabiyeler hep dikkatimi çekmiştir. Bulduğum baharatlı kurabiye tariflerini dener ve genelde de severek tüketirim . Sanırım evdekileri de alıştırdım baharatlı kurabiyelere :) Bu sefer bir tür bayram ikramlığı var hedefimde . Hatay mutfağında önemli bir yeri olan bu kurabiye bayramlarda yapılıp gelen misafirlere ikram edilir. Bu bayram kurabiyesini sevdiklerinizle paylaşmak istemez misiniz ?

İşte tarifimiz :

Kömbe Baharatı

1 tatlı kaşığı muskat
1 tatlı kaşığı toz karanfil
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı mahlep
4-5 adet dövülmüş damla sakızı

125 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3-4 su bardağı un
1 yemek kaşığı kömbe baharatı
susam


İşe kömbe baharatı için gerekli olan baharatları karıştırmakla başlayalım. Gerekli ölçülerde tüm baharatları hazırlayıp homojen bir karışım elde edene kadar karıştırmak yeterli . Hazırlamış olduğumuz baharatı ağzı kapaklı bir kavanozda bir daha ki kömbe macerasına kadar saklaya bilirsiniz :)

Hamur için tereyağını eritip  içine sıvı yap ve sütü ekleyip 2-3 dakika mikser yardımı ile çırpıyoruz. Diğer bir kapta unu , vanilyayı , kabartma tozunu ve kömbe baharatını güzelce karıştırıyoruz. Kuru malzemeler ile sulu malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir kurabiye hamuru elde ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde hamur alıp elimizle yuvarlak yaptıktan sonra hamuru susam batırıp susamlı taraf kalıba gelecek şekilde kömbe kalıbının içine hamuru bastırarak yerleştiriyoruz. Kalıbı elimize vurarak hamurun kalıptan çıkmasını sağlayıp kurabiyeleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz.


Kurabiyeleri 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz .


Afiyet Olsun :)

17 Ekim 2015 Cumartesi

Haşhaşlı Limonlu Kek :)



Limon sevenler derneğine sizde benim gibi üye iseniz bu keki çok seveceksiniz :) Yumuşak dokusu ve ağızda bıraktığı tatlı ekşiliği ile muhteşem bir tat .

İşte tarifimiz :

235 gr şeker
80 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 limon kabuğu
15 gr haşhaş
160 ml süt
230 gr un
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
3 yumurta beyazı

üzeri için :

1 limon suyu
1 çay bardağı  pudra şekeri
1 limon kabuğu

Şeker ve tereyağı birlikte krema kıvamı alana kadar çırpılır. Haşhaş ve limon kabuğu rendesi eklenir ve çırpmaya devam edilir. En son süt çırpma işlemi devam ederken yavaş yavaş eklenir.

Ayrı bir yerde tüm kuru malzemeler eklenir ve karıştırılır. Mikser ile çırptığımız karışıma kuru malzemeleri yavaş ekleyerek karıştırma işlemi tamamlanır.

Yumurta beyazları kar beyaz olana kadar çırpılır . Kek hamuruna yumurta beyazı 3 parti halinde spatula yardımı ile eklenir. Burada kek hamuruna nazik davranmalı ve yavaş yavaş karıştırmalıyız.

Yağladığımız dikdörtgen kek kalıbına kek hamurunu yaydıktan sonra , önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 35-40 dakika kadar pişiriyoruz.

Kek bir yanda soğurken üzeri için sosumuzu hazırlamaya başlasak mı ? Bunun için tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırmak yeterli olacaktır :) .

Son dokunuş için ise soğuyan kekimizin üzerine hazırladığımız limonlu sosu döküp servis etmek yeterli olacak .

Afiyet olsun :)

6 Ekim 2015 Salı

Corn Dog :)







Oğlumun yoğun ısrarları üzerine denenen ve çok ama çok sevilen bir tarif var bugün :) Yılın modası Corn Dog diye de anılan , sosisin bir tür hamurla kaplanarak yağda kızartılması ile oluşan bir tür atıştırmalık :) Sabah kahvaltısına iyi bir alternatif olduğu gibi dilediğiniz bir öğünde yemek niyetine tüketebileceğiniz kadar da doyurucu bir atıştırmalık . Her ne kadar sosis yemek konusunda soru işaretlerim olsa da , çok sık olmamak kaydı ile evde pişirilmesi konusunda oğlumla anlaşmaya vardık :)

İşte tarifimiz :

235 gr mısır unu
215 gr un
4 yumurta
300 ml süt
3 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı kabartma tozu
tuz
karabiber

Yumurtayı ve sütü iyice karıştırdıktan sonra , sırası ile diğer malzemeleri sütlü karışıma ekleyip pürüzsüz ve oldukça yoğun bir hamur elde ediyoruz. Hamuru derin bir bardağın içine koyup diğer tarafta yıkayıp kuruladığınız kokteyl tipi sosisleri çöp şiş için kullanılan çubukları saplıyoruz . Resimdeki gibi sosisleri hamura bulayıp kızgın yağda pembeleşene kadar kızartıyoruz.


Sıcak sıcak servis yapıyor ve keyifle sevdiklerimizin yüzündeki gülümsemeyi izliyoruz :)

Afiyet Olsun :)