Bu Blogda Ara

23 Ekim 2016 Pazar

Izgaralık Tavuk kanat :)




Yaz geldiği zaman herkesin aklına gelen mangal yakmak . Hadi itiraf edin . Genlerimizde var mangal kültürü :) İşte bu sos ile marine ettiğiniz tavuk kanatlarının tadına doyamayacaksınız . Hadi mangal mevsimi kapanmadan deneyin . Gerçekten pişman olmayacaksınız :)

İşte tarifimiz :

2 yemek kaşığı zeytinyağı 
3 diş sarımsak 
yarım rendelenmiş soğan ( rendenin ince tarafı ile )
1 tatlı kaşığı bal 
1 tatlı kaşığı hardal 
yarım çay bardağı beyaz sarap ( yok ise sirke de olur )
tuz 
karabiber
kırmızı biber
1 kilo tavuk kanadı 


Yapması çok kolay bu tarifi . Tüm malzemeleri ağzını kapaklı bir kapta karıştırıyoruz. Sonra sosun içine tavuk kanatlarını alıp 2-3 dakika sosu kanatlara yerdirmek için kanatları sos ile ovuyoruz. Sonra kabın kapağını kapatıp dolapta 2-3 saat dinlendiriyoruz. Ben genelde 1 gece önceden hazırlayıp dolaba koyuyorum kanatları :)


Sonrası malum mangalda güzelce pişiriyoruz. Enfes , nefis , parmakları yedirecek kadar güzel tavuk kanatları ile misafirleri baş başa bırakıyoruz. Hepsi bu kadar işte ...


Afiyet olsun  :)


7 Ekim 2016 Cuma

Erikli Bavyera Keki :)




Pişmiş meyve ile yapılan her tarif benim için denenmesi şart bir tariftir ... Hazır mürdüm eriği çıkmışken bu tarifin yapılması benim için kaçınılmaz bir durumdu . Bu tarifte klasik tart hamurundan farklı olarak maya var ki bu benim için daha da heyecanlı olmaya başladı :))) Yapılma aşamaları karışık gibi göründüğüne bakmayın sonuç mükemmel oluyor :)




Hamuru için :

1 paket kuru maya
60 ml ılık su
475 gr un
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
3 yumurta
125 gr tereyağı

Dolgu malzemesi için :

2 yemek kaşığı ekmek kırıntısı
1 kilo mor erik
1 yumurta sarısı
150 gr toz şeker
200  ml krema
1 paket vanilya

60 ml ılık suyun içine kuru mayayı eklenip 5 dk kadar mayanın erimesini bekleyin . Unun ortasının havuz gibi açın ve şekeri , tuzu , yumurtayı ve en son mayalı karışımı ekleyin , hamur elastik bir hal alana kadar yaklaşık 10 dakika yoğurmak gerekiyor. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamura oda sıcaklığındaki yumuşak tereyağını ekleyip hamura iyice yedirin . Hamurun pürüzsüz bir halde olması gerekiyor.Hazırladığımızı hamuru yağladığımız derin bir kase içine oturtup kasenin üzerini streç ile kaplıyoruz. Hamurumuz en az 30 dk mayalanmaya bırakıyoruz  :) Bayılıyorum mayalı tariflere :)))

Mayalanmış olan hamuru tezgaha alıp  biraz yoğurdum ve merdane yardımı ile tart kalıbını kaplayacak kadar açtım . Kullanacağınızı kalıbı mutlaka yağlamanız gerekiyor unutmayın :)

Açtığımızı hamuru tart kalıbına yerleştirdikten sonra üzerine galeta unu yada ekmek kırıntısı döküyoruz. Bu tartın içine koyacağımız meyvenin suyunu almak için gerekli. Yani tarifi yaparken mutlaka koymak gerekiyor. Diğer tarafta kırmızı eriklerin çekirdeklerini çıkartıp dört parçaya bölüyoruz ve hazırladığımız tartın içine düzgün bir şekilde diziyoruz. Yaklaşık 30-40 dakika kadar tart hamurunun mayalanması için beklemek gerekiyor.

Fırını 200 dereceye ayarlayıp tartın üzerine dökeceğimiz kremayı da hazırlamak lazım değil mi ? :) Bunun için 150 gr. toz şekerin üçte ikisini bir kaseye alıyoruz. Hazır elimiz değmişken kalan şekeri mayalanmak da olan tartın üzerindeki meyvelerin üstüne serpin lütfen :) . Kremayı , şekeri ve yumurta sarılarını bir kasede güzelce karıştırmak yeterli olacak dolgu için ...

Mayalanan tart hamurunu ısınan fırına koyup 5 dakika kadar pişiriyoruz. Sürenin sonunda tartı çıkartıp fırın ısısını 180 dereceye düşürün . Hazırladığımız dolgu malzemesini eriklerin üzerine kepçe yardımı ile döküp tartı yeniden fırına koyuyoruz. Tart fırında 45 dakika pişecek :)
Süre sonunda tartınızı çıkartın . Dolgu kremasının kalıp sallandığında hafif titremesi makbul pişirme yöntemidir. Aksi halde dolgu kreması lastikleşir ve sert olur. Aman dikkatttt :)





Afiyet Olsun :)



23 Eylül 2016 Cuma

Patatesin tost hali :)




Sabah kahvaltısında bir değişiklik yapmaya ne dersiniz ? . Değişikliğimizin adı patatesin tost hali :) O da ne ki dediğinizi duyar gibiyim :) Olay şu aslında tost makinesinde patateslerden tost yapmak ...

işte tarifimiz :)

2 tane orta boy patates
1 kalıp hellim peyniri
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
karabiber
kırmızı biber ( isteğe bağlı )

İşe patatesleri rendelemek ile başlıyoruz. Rendelenmiş patateslerin iyice suyunu sıkıp patateslerin içine hellim peynirini de rendeledikten sonra yağı ve istediğiniz baharatları koyup güzelce karıştırıyoruz. Sonra yağlı kağıt üzerine tost makine boyutuna göre harcı yerleştirip yağlı kağıdı yanlardan katlayıp ısıttığımız tost makinesi içine yerleştiriyoruz. Böylece pişerken patatesin suyu dışarı akmıyor :) . Ama isteseniz yağlı kağıdı katlamadan da tost makinesine yerleştirebilirsiniz . Yani Patatesli harcı iki yağlı kağıt arasına koyup tost makinesinde pişire bilirsiniz :)


Pişme süresi yaklaşık 10-15 dakika .Sonra sıcak sıcak sevdiklerinizle paylaşın ...

Afiyet olsun :)

19 Eylül 2016 Pazartesi

Tahinli Cevizli Çörek




Tahin ve ceviz ikilisi beni benden alır aslında ... Burdur'lu olmamda bunun bir etkisi var sanırım :) Çocukluğumdan hatırladığım anneannemin kuzinesinde pişerdi bu çörekler , Fırından çıkmış sıcak çöreklerin etrafında  kedi gibi  yalanıp dururduk .Bir yolunu bulup sıcak sıcak aşırdığımız çörekleri mahalle arkadaşlarımız ile paylaşır ve afiyet ile yerdik . Çok geçmişe çocukluğuma gittim birden :) Canım anneanneciğimin tarifi ile çöreğimiz ...

İşte tarif :

hamur için :

7 bardak un
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya

içi için :

1 su bardağı tahin
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ceviz

Elimizi yağlamak için sıvı yağ

üzeri için :

yumurta sarısı
susam ya da çörek otu

Sütü ocağa alıp parmağımız yakmayacak kadar ısındığında içine şekeri ve mayayı ekleyip 10 dakika mayalanmaya bırakıyoruz . Diğer tarafta hamur için gerekli tüm malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. Mayalanmış olan sütü unlu karışımın içine ekleyip yoğuruyoruz. Hamur ele yapışan bir hamur olacağı için ölçüde verilen un dışında un kullanmayın . Yoksa çörekler çok katı ve sert olur :) Hamur kabının üzerini streç film ile kaplayıp ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Bu arada iç malzemelerini karıştırıyoruz ve bir kenarda bekleye alıyoruz .Bekleyen hamur yaklaşık 2 kat kadar büyüyecek .

Elimizi sıvı yağ ile yağlayıp mayalanmış hamurdan mandalina büyüklüğünde hamur alıp elimizle açıyoruz. Hamur yapışkan bir hamur olduğu için elimizi ve tezgahı iyice yağlamayı unutmayın :)









Açtığımız hamurun içine hazırladığımız içten bolca sürüp hamuru rulo yapıp , sonradan ucundan kıvırarak yuvarlıyoruz.Bu hali ile güle benziyor aslında :). Yağlanmış olan tepsiye çörekleri dizip 1 saat daha tepside çöreklerin mayalanmasını bekliyoruz. Mayalanan çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ile süslüyoruz .




Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişiriyoruz.

Çörekleri soğuyunca servis ediyoruz.

Afiyet Olsun :)


11 Eylül 2016 Pazar

Laz Böreği :)





Bu bayram evde farklı bir tatlı isteği geldi aile üyelerinden :) Her sene yaptığımız sütlü kadayıf tatlısının yanında ek olarak tabi ki :)

Umarım sizlerde yapar ve sevdikleriniz ile paylaşırsınız bu tatlıyı . Hayırlı bayramlar dilerim şimdiden :)

işte tarifimiz :)

250 gr tereyağı
44 adet büyük baklavalık yufka

Muhallebisi  için  :

1250 ml süt
1+1/4 su bardağı şeker
60 gr  nişasta
90 gr pirinç unu
75 gr mısır unu
4 yumurta sarısı
5-6 adet kakule tohumu havanda ezilmiş
1 çimdik tuz
1 çay kaşığı karabiber

şerbet için :

1 su bardağı şeker
2 su bardağı su
yarım limon suyu
1 yemek kaşığı gül suyu


İşe önce tatlının şerbetini hazırlayarak başlamakta fayda var . Çünkü biz tatlımızı hazırlarken şerbetimizin soğuması lazım .

Baklava yufkası ile çalışırken yufkaların kurumaması için mutlaka üzerini kapatmalıyız. Tatlıyı yapacağımız tepsiyi güzelce yağlayıp 22 tane baklava yufkasını aralarını erittiğimiz tereyağı ile güzelce yağlayıp üst üste diziyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 10 dakika pişiriyoruz.

Biz diğer tarafta tatlımız arasına koyacağımız muhallebiyi yapmaya başlıyoruz. Bunun için gerekli olan tüm malzemeleri tencereye alıp orta harlı ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebi durdukça katılaşacağı için fırından çıkardığımız tatlının üzerine döküp , düzgünce yayıyoruz . Veee başlıyoruz kalan baklava yufkalarını üst üste dizmeye . Tabi aralarına tereyağı sürmeyi unutmuyoruz. :)

Tüm yufkalar bittiğine tatlının en üstünü güzelce tereyağı ile yağlamayı unutmayın  :) Tatlı fırına girmeden servis etmek isteğiniz boyutta dilimlemek gerekiyor. 180 derecelik fırında tatlı 20 dakika üzeri nar gibi kızarana kadar pişecek :)


Fırından çıkan tatlının üzerine soğumuş olan şerbeti döküp ,  tatlının şerbeti çekmesini bekliyoruz . Tatlı soğuduğunda sevdiklerimize servis ediyoruz.


Afiyet olsun :)

20 Ağustos 2016 Cumartesi

Muffin sevmeyen var mı? :)







Sitemizde yoğun bir çevre düzenleme durumu var bu günlerde . Ağustos ayı sıcağı altında bir de asfaltın sıcağı eklenince çalışan işçilere kendimce bir şeyler yapayım diye kolları sıvadım bu hafta sonu . Mutfaktan bu mis kokulu küçük kekler çıktı :) Yapması son derece kolay bu kekleri umarım sizlerde sevdikleriniz ile paylaşır ve en az bizim kadar seversiniz :)

işte tarifimiz : )

2 yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
2 kahve fincanı sıvı yağ
2 kahve fincanı yoğurt
6 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı karanfil tozu
ve
1 su bardağı kuru meyve ( kayısı , üzüm )
ya da
3 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı damla çikolata
ya da
1 su bardağı yaş meyve ( doğranmış elma , havuç ,vişne , frambuaz ... )

Yumurta ve şekeri mikser yardımı ile köpürene kadar çırpıyoruz. Sırası ile yoğurt, sıvı yağ ve baharatları ( zencefil ,tarçın, zerdeçal ve toz karanfil ) ekleyip spatula yardımı ile karıştırıyoruz. En son unu ve kabartma tozunu ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırıyoruz. İşin en eğlenceli tarafı ise bu küçük keklere ne isterseniz koyabilecek olmamız . İster kuru meyveli ,ister kakaolu ya da taze meyveli yapabilirsiniz . Hamurun içine istediğiniz malzemeyi ( kakao, kuru meyve veya yaş meyve ) ekleyip muffin kalıplarına hamurları paylaştırıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 - 25 dakika pişir .


Fırından gelen nefis kokular keklerin lezzetin habercisi gibi :) Hadi ne duruyorsunuz sıvayın kolları hemen mutfağa :)

Afiyet Olsun :)

10 Ağustos 2016 Çarşamba

Zeytinli Dereotlu Ekmekler :)


Oğlumun ilk doğduğu yıllardı bu tarifle tanışmam . İlk tanıştığımızda da çok sevmiş ,yapıp sevdiklerim ile paylaşmıştım . 1998 yılından beri unuttuğum bu tarifi geçenlerde evi kurcalarken buldum :) Yapması kolay , yemesi çok zevkli bu  ekmekçikleri umarım sizlerde en az benim kadar seversiniz .

İşte tarifimiz :)

300 ml ılık süt
25 gr toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz ( zeytin ezmesi çok tuzlu ise koymayın )
1 paket instant maya ya da kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya
1 yumurta
180 ml sıvı yağ
650 gr unu
1 demet  ince kıyılmış dereotu

içine
zeytin ezmesi

üzerine :
1 adet yumurtasının sarısı
çörek otu

Ilık süt ve şekeri karıştırıp, üzerine mamayı ekliyoruz ve bu karışımı 10 dakika dinlendiriyoruz. Yumurtayı , tuzu , ince kıyılmış dereotunu ve sıvı yağı ekleyip en son karışıma unu da ekleyip, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamurun üzerine nemli bir bez serip ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz hamuru . Bu süre yaklaşık 60 dakika kadar sürüyor :)


Mayalanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp avucumuzun içinde bastırarak açıyoruz . Açtığımız hamurun ortasına 1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi koyup , top şeklinde yuvarlaklar yapıp , yağı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Tüm hamur bittiğinde eklerin üzerine yumurta sarısı sürüp, en üste biraz çörek otu koyuyoruz.


Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ekmeklerin üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Bu süre yaklaşık 45 dakika kadar sürüyor :) Ama genede fırını kontrol etmeyi unutmayın sakın :)

Sonuç enfes ekmek kokusu ve pamuk pamuk ekmekçikler :)

Benim yıllar sonra bulup çıkardığım bu tarifi bizim mutfak çok seviyor . Eeeee bulmuşken artık sık sık yapılacak anlaşılan :)

Umarım sizlerde yapıp sevdikleriniz ile paylaşırsınız bu tarifi

Afiyet Olsun :)