Bu Blogda Ara

23 Ocak 2017 Pazartesi

Zeytinyağlı Sarma




Yapması zahmetli , yemesi zevkli bir yemek. Bizim evde adeta çerez gibi tüketilen bir yiyecek :) Hem ziyafet sofralarının ,hem de bayram sofralarının incisi ... Hadi tembellik etmeyelim de sevdiklerimizle paylaşalım bu lezzeti :)

İşte tarifimiz :

500 gr asma yaprağı
yarım çay bardağı zeytin yağı

iç harcı için

2 adet soğan
1 su bardağı zeytin yağı
1 paket dolmalık fıstık
3 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı kuru nane
1 avuç içi kadar kuş üzümü
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı şeker
1.5 su bardağı su

pişerken kullanmak için :
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı sumak ekşisi yada 1 adet limon suyu

Soğanları yemeklik küçük küçük doğrayıp , tencere koyduğumuz zeytinyağı ile birlikte tencereye alıyoruz . Tencereye tuz ve şekeri ekleyip ocağın altını açıp başlıyoruz kavurmaya . Diğer tarafta pirinçleri yıkayıp süzüyoruz. Kuş üzümlerini sıcak suya koyup biraz bekletiyoruz.
Soğanlar kavrulduktan sonra üzerine dolmalık fıstığı ekleyip pembeleşene kadar kavuruyoruz. Tencereye baharatları da ekleyip , kuş üzümü ve pirinçleri de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Pirinçlerin kavrulması 10 dakika kadar sürüyor. En son tencereye suyu ekleyip ocağın altını kısıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp , pirinçler suyu çekene kadar pişiriyoruz. Pişen iç harcı demleye bırakıp , harcın soğumasını bekliyoruz :) Harç ılıklaşınca suda beklettiğimiz yaprakları sarıp tencereye yerleştiriyoruz.

Tencerenin dibine tutmaması için bir kaç sıra yaprak koymanızı öneririm :) Hatta yaprakların saplarını da dizin tencerenin dibine .
Sarmaların üzerine suyu ve sumak ekşisini ekliyoruz. En son sarmaların üzerine bir tabağı ters çevirip kapatıyoruz. Ağzını kapattığımız tenceremizi  kısık ateşte koyup  sarmalar suyu çekene kadar pişiriyoruz. Kullandığımız pirincin cinsine göre çektiği su değişeceği için eğer ihtiyaç olursa sarmaların üzerine sıcak su eklemekte fayda var.


Pişen sarmalar soğuduğu zaman servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

13 Ocak 2017 Cuma

Çerezli ve Elmalı Yılbaşı Keki :)





Yılbaşında komşu ziyaretinde sizi hiç mahcup etmeyecek bir kek tarifi var bugün gündemimde :) Yapmak için fazla vakit harcamadan mükemmel bir sonuca ulaşmak bu tarif ile mümkün .

Bu kek de yılbaşı sonrası çok sevdiğimiz komşularımız yasemin abla ve zafer ağabeyleri  ziyaret ederken yaparak götürmüştük . Taze meyveleri kekleri seviyor iseniz mutlaka denemenizi öneririm doğrusu , sonuçtan pişman olmayacaksınız .

Aslında elma yerine vişne yada armut gibi meyveler ile denemekte farklı bir tat yaratabilir.

Umarım severek yapar ve sevdikleriniz ile paylaşırsınız .

İşte Tarifimiz : )

Hamur için :

200 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı şeker
3 adet yumurta
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzeri için :

3 adet orta boy elma
1 yemek kaşığı şeker
yarım limon suyu
1 çay bardağı fındık kırığı
yarım bardağı yer fıstığı kırığı
yarım çay bardağı badem kırığı
1 yemek kaşığı şeker

üzeri için :

pudra şekeri


Öncelikle elmalı karışımı hazırlamak ile işe başlıyoruz . Kabuklarını soyduğumuz elmaları küçük küpler halinde doğrayıp üzerine bir yemek kaşığı şekeri ekleyip orta hararetli ateşin üzerinde elmalar suyunu bırakıp çekene kadar pişiriyoruz.

Diğer tarafta yumurta ve şekeri mikser yardımı ile beyazlaşana kadar çırpıyoruz. Sırası ile yağı , unu , vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyip yağladığımız kelepçeli kek kalıbımıza hamuru yayıyoruz. Hamurun üzerine hazırladığımız elmalı harcı yayıp en üstüne fındık , yer fıstığı ve badem karışımını yaydıktan sonra en üste 1 yemek kaşığı kadar şekeri serpip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 45 dakika pişiriyoruz.

Fırından çıkan keki soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip dilimleyerek servis ediyoruz .



Afiyet olsun :)



7 Ocak 2017 Cumartesi

Tatlı hemde süzme yoğurtlu :)







Sevgili arkadaşlarım bu hafta sonu bana gelecekler . Onlar için hem lezzetli hemde hafif bir tatlı yapmak istediğim için başladım araştırmaya . Süzme yoğurt ile yapılan bu muhteşem tatlıyı Nuray ablayı ziyaretim sırasında onda tatmıştım . Ufak dokunuşlarla aşağıdaki haline geldi . Kızlar yediklerinde sevdiler. Ev halkı da beğenince tarif bizim için vazgeçilmez rafında yerini aldı :)

Umarım sizlerde en az bizim kadar sever ve sevdikleriniz ile paylaşırsınız bu lezzeti .

işte tarifimiz :)

1 kilo süzme yoğurt
200 gr krema
1 su bardağı şeker
2 paket vanilya
1 paket kedidili bisküvisi

sos için :

1 su bardağı böğürtlen reçeli
1 yemek kaşığı şeker
2 su bardağı su
2 tepeleme tatlı kaşığı nişasta

üzerine :

300 gr donmuş çilek ya da böğürtlen


Öncelikle sosu hazırlamak ile başlayalım  . Bunun için istediğiniz bir reçelden faydalanabilirsiniz . Dolabımda böğürtlen reçeli vardı benim 1 su bardağı kadar bu reçelden kullandım . Reçeli ve sos için gereken tüm malzemeyi bir tencereye alıp karıştırıyoruz. Orta hararetli ateş üzerinde kaynayıp koyulaşana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Pişen sosun kapağını kapatarak bir kenarda soğumaya bırakıyoruz.
Diğer tarafta süzme yoğurdu , kremayı ve şekeri derin bir kaba alıp mikser yardımı ile iyice çırpıyoruz. Tatlıyı yapmak istediğiniz ve dolaba girebilecek bir kaba yoğurtlu karışıma buladığımız kedidili bisküvilerini diziyoruz. En son kalan yoğurtlu karışımı bisküvilerin üzerine boşaltıp dolaba kaldırıyoruz.Bu hali ile 1 gece dolapta beklemesi gerekiyor.
Servis etmeden en az iki saat önce hazırladığımız sosu döküp tekrar dolaba kaldırıyoruz.
En son servis etmeden önce doğradığımız meyvelerle süsleyip , sevdiklerimize ikram ediyoruz.

Afiyet Olsun :)


21 Aralık 2016 Çarşamba

Hasanpaşa Köftesi :)







Benim oğulum hem püre hemde köfte severler derneğinin sıkı bir üyesidir :) Hem püre hemde köfteyi aynı anda bulabileceğiniz nefis bir köfte tarifi buldum . Ve hemen denedim tabi :) Ev ahalisi tarafından sevildi ve bizim mutfağın vazgeçilmez tarifleri arasında yerini aldı bu köfte . Umarım sizlerde sevdiklerinizle bu tarifi paylaşır ve en az bizim kadar seversiniz .

işte tarifimiz :

500 gr kıyma
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
2 dilim bayat ekmek içi
1 yemek kaşığı domates salçası
maydanoz
kırmızı toz biber
karabiber
tuz

üzeri için :
100 gr kaşar peyniri rendesi

Patates püresi  :

5 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı krema
tuz
karabiber
muskat

Yapması kolay ve lezzeti mükemmel köftemizin önce köfte için hazırlamak ile başlıyoruz işe . Gerekli olan tüm malzemeleri derin bir kap içine alıp başlıyoruz yoğurmaya . Tüm malzemeler güzelce karıştığında işimiz bitmiş demektir. Yoğurma süresi yaklaşık 10 dakika kadar sürüyor . Köfte harcımızı bir kenarda dinlenmeye alıp  püreyi hazırlamaya başlamak lazım :)
Püre için haşlanmış patatesleri bir tencereye rendeleyip, püre için gerekli tüm malzemeyi tencere aldıktan sonra ocağın altını yakıp malzemelerin iyice birbiri ile karışmasını sağlıyoruz. Eğer kıvam çok koyu gelirse biraz süt ekleyebilirsiniz . Ama bence püre dediğin koyu kıvamlı olur :)
Evet işin eğlence kısmına geldi sıra . İster köfte harcından elinizle mandalina büyüklüğünde top alıp ortasını püre koyacak kadar çukurlaştırın , isterseniz de benim yaptığım gibi mufin kalıbının içine koyduğunuz köfte harcını çay  bardağının poposu ile bastırarak çukur oluşturun. Hangi yöntem olursa olsun sonuçta enfes köftemiz  olacak :) Köfteleri 10 dakika kadar önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız köftelerin üzerine hazırladığımız patates püresini köftelerin üzerine paylaştırıp en üste de kaşar rendesini koyuyoruz. Veee köfteler fırında kaşar eriyip kızarana kadar kalacak . Bu da yaklaşık 10 dakika kadar zaman alıyor . Sevdiklerinizle paylaşacağınız keyifli sofraların baş tacı olacak bu köfte :)
























Afiyet Olsun :)

14 Aralık 2016 Çarşamba

Cheesecake :)



Bizde cheesecake deyince akla ilk gelen isim Nadi olur. Gençlik dönemlerimizin vazgeçilmez tatlısı idi :) Yıllardır aradığımızı tadı bu tarif de bulduk aslında . Anlaşılan o ki artık evimizde sık sık cheesecake olacak :)

İşte Tarifimiz :

Tabanı için ;

1 paket eti burçak
5 yemek kaşığı tereyağı

Kreması için ;

4 yumurta
1 büyük paket krem peynir ( 500 gr )
175 gr şeker ( 1 su bardağı )
300 gr yoğurt ( 1,5 su bardağı )
1 tepeleme yemek kaşık un
1 paket vanilya

Sos için;

böğürtlenli sos :

300 gr böğürtlen
3 yemek kaşığı şeker
4 yemek kaşığı su

Çikolatalı sos :

3 su bardağı süt
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı şeker
yarım su bardağı bitter çikolata

erik sosu :

1 kg kırmızı erik
1 su bardağı seker

ilk önce işe kek kalıbımızı hazırlayarak başlayalım mı? . Kek kalıbımız mutlaka kelepçeli bir kalıp olmalı ki kek piştiğinde rahatlıkla keki çıkaralım . Ben bu keki pişirirken kalıbın tabanına yağlı kağıt koyuyorum . Kek piştiğinde yağlı kağıt sayesinde keki kalıptan kolay çıkartabiliyorum .Sonra kelepçeli bir kek kalıbının tabanına yağlı kağıdı koyup kelepçeyi kapatıyoruz. Yağlı kağıt taban ile kelepçe arasına sıkışmış olacak .


Kekin tabanını için bisküvileri mutfak robotunda un haline gelene kadar çekiyoruz. . Un  haline gelmiş olan bisküvilerin üzerine tereyağı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Islak kum görünümünde bir karışım olacak elimizdeki karışım . Kek kalıbına bu karışımı döküp , su bardağının altı ile tabana iyice bastırıp sert bir tabaka oluşturuyoruz. Kek kalıbını dolapta 10-15 dakika dinlendirmek için buzdolabına kaldırıyoruz.

Kek kalıbımız dolapta dinlene dursun , biz kremayı hazırlamaya başlayalım. Bunun için yumurta ve şekeri mikser yardımı şeker eriyene kadar çırpıyoruz .Bu keki fazla çırpmak kekin pişerken çatlamasına sebep oluyor ne yazık ki .Çırpma işlemi şeker eriye kadar olsa yeterli :) Daha sonra sırası ile tüm malzemeleri yumurtalı karışıma ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Pürüzsüz bir hamur olacak elimizdeki. Ben karışımı kek kalıbına koyarken süzgeçten geçirerek koyuyorum . Böylece arada kalan topaklardan da kurtulmuş olursunuz .

Dolaptan çıkardığımız kek kalıbının üzerine hazırladığımız kremayı döküp, kek kalıbının etrafını da alüminyum folyo ile kaplıyoruz. Kek kalıbını fırın tepsisinin ortasına yerleştirmeden önce tezgaha 3-4 defa hızlıca vuruyoruz ki çırpma sırasında oluşan hava kabarcıklarından kurtulalım . Fırın tepsisine 3-4 su bardağı su koyup kek kalıbını da fırın tepsisine yerleştirip  önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 1 saat 30 dakika kadar pişiriyoruz. Lütfen meraklanmayın ve asla fırının kapağını 1 saat den önce açmayın :)

Düşük sıcaklık ve tepsiye koyduğumuz su kekin tamda istediğimiz kıvamda pişmesini sağlayacak :) Sürenin sonunda fırının kapatıp kekimizi fırının içinde soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan keki dolapta 1 gece dinlendirdikten sonra sevdiklerimizle paylaşıyoruz.

Servis ederken istediğiniz bir sosu kullanabilirsiniz . Benim favorim çikolatalı sos , oğlumun favorisi ise böğürtlenli sos .

Çikolatalı Sos için bitter çikolata hariç tüm malzeme listesinde yer alan malzemeleri bir tencereye alıp koyu kıvam alana kadar kaynatmak yeterli olacaktır. En son bitter çikolatayı da ekleyip tencerenin kapağını kapatın, böylece sos kaymak tutmayacaktır.

Böğürtlenli sos için tüm malzemeyi tencereye alıp kısık ateşte sos koyulaşana kadar ara sıra karıştırarak sosu pişiriyoruz.

Erikli sos için ise tüm malzemeyi tencereye alıp , eriklerin suyunu bırakıp sonra çekene kadar kısık ateşte ara sıra karıştırarak eriklerin yumuşamasını bekliyoruz.. Sosu blendırdan geçirip iyice koyulaşmasını sağlıyoruz.

Bakmayın çok karışık olduğuna sonuçtan mutlu olacaksınız .


Afiyet Olsun :)

26 Kasım 2016 Cumartesi

Balkabağı Muhallebisi :)





Karoten ve A vitamini deposu olan bal kabağı ülkemizde hakkettiği değeri ne yazık ki bulamamış bir sebzedir. Bizimde aile olarak geç keşfettiğimiz ve sadece tatlı olarak tükettiğimiz bal kabağını bu sene farklı tatlar içinde denemeye çalışıyorum. Bunlardan ilki olan bal kabaklı muhallebi aile üyeleri tarafından severek tüketilince , diğer tatları denemek için cesaret geldi bana :)

Sırada çorba denemesi olacak . Neyse gelelim muhallebi tarifimize :)

işte tarifimiz :)

2 kilo balkabağı
1.5 kilo süt
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı pekmez
yıldız anason
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
tuz

Bir gece önceden doğranmış bal kabaklarının üzerine şekeri döküp ,  kapaklı bir tencere içinde bekletiyoruz. Sabah kabaklar suyunu bırakacaktır. Suyunu bırakmış kabakları borcama dizip , tencere içindeki suyun içine 1 kaşık pekmez ekleyip karıştırıyoruz. Tencere içindeki suyu borcam içindeki kabakların üzerine döküyoruz. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişiriyoruz.
Pişen kabakları derin bir tencereye alıp , süt,tuz,nişasta ve unu tencereye alıp el blendır ile kabaklar iyice ezilene kadar eziyoruz. En son yıldız anason ve tarçını ekleyip tencereyi ocağa alıyoruz. Yavaş yavaş karıştırarak karışım koyulaşana kadar pişiriyoruz.
Pişen muhallebiyi servis edeceğimiz kaselere paylaştırıp , soğumaya bırakıyoruz :)



Biz çok sevdik bu muhallebiyi . Hem sağlıklı hemde çok lezzetli :)

Afiyet Olsun :)

9 Kasım 2016 Çarşamba

Elmalı Tart





 Bu tarif beni yıllar öncesine götürdü . Erkek kardeşimin şimdiki eşi ile henüz flört dönemlerinde bizim evimizi ziyarete geldiklerinde  sık sık pişen ve severek tüketilen bir tatlı olması sebebi ile bende ayrı bir yeri vardır. Tarifin sahibi tabi ki kardeşimin eşi Nur'a ait :)

işte tarifimiz :

8 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
185 gr  tereyağı

içi harcı için

4 elma
1 çay bardağı şeker
1 çay kaşığı tarçın

İşe iç malzemesini hazırlamak ile başlıyoruz. Kabuklarını soyduğumuz elmaları rendenin iri tarafı ile rendeliyoruz ve pişirmek üzere tencereye alıyoruz. Elmaların üzerine şeker ve tarçını ekleyip orta ateşte yanan ocağın üzerinde elmalar suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişen elmalı harcı soğuması için bir kenara alıyoruz .
Hamuru için unu bir kaba alıp ,kabartma tozunu , yoğurdu , yumurtayı,eritip soğuttuğumuz tereyağını  ve şekeri unun üzerine alıp ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.

Hamurun üçte ikisini tartı yapacağımız kalıbın tabanına yayıyoruz.


Tart hamurunun üzerine soğuyan iç harcı döküp yayıyoruz.








En üste üçte bir ayırdığımız hamurdan iç harcın üzerine kafes şeklinde şekil yapıyoruz. Bunu hamurdan algımız parçaları tezgah üzerinde yuvarlayarak şeritler yapıp iç harcın üzerine yerleştirerek yapabilirsiniz :)


Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında  üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz.

Tart soğuduğunda üzerine pudra şekeri serpip servis ediyoruz


Afiyet Olsun :)